Ne očekuje se velik interes

Gubitak Croatia banke u tri godine gotovo 80 milijuna kuna, HPB najizgledniji kupac

Hrvatska poštanska banka ima ambicije širenja, a u međuvremenu je ojačala svoju poziciju
Croatia banka
 Hanza Media

Prvi dan nakon što su postali poznati rezultati parlamentarnih izbora Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka raspisala je natječaj za prodaju Croatia banke, državne banke koja protekle tri godine posluje s gubitkom.

Lani je on iznosio 25 milijuna kuna, godinu prije 22 milijuna, a u 2017. godini 31,2 milijuna kuna, što znači da je u tri godine iznosio gotovo 80 milijuna kuna. U istom je razdoblju tržišni udjel te banke gotovo prepolovljen - smanjen je s 0,79 na 0,46 posto lani.

S obzirom na rezultate poslovanja banke i njezin skromni tržišni značaj, u bankarskim krugovima ne očekuju osobit odaziv zainteresiranih ulagača na poziv DAB-a. Štoviše, sve upućuje na to da je riječ o dugo pripremanom projektu prema kojemu bi, nakon uspješnog preuzimanja Jadranske banke, HPB preuzeo brigu i o Croatia banci. Kada su završili izbori, kojima je postalo jasno da neće biti promjena te da se s realizacijom plana može nastaviti, DAB je raspisao poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica banke.

Dobar model

Premda se HPB i sam često spominjao u kontekstu nedovoljne kapitaliziranosti, osobito ako ima ambicije širenja, banka je ojačala svoju poziciju, a projekt preuzimanja Jadranske banke očito se pokazao kao dobar model za još jedan sličan pothvat. U izvješću za prošlu godinu, koji potpisuje Marko Badurina, predsjednik Uprave banke, stoji kako je adekvatnost ukupnog kapitala banke na kraju 2019. iznosila 20,1 posto (godinu prije bila je na razini od 17,8 posto), “što je najviša godišnja kapitaliziranost zabilježena od 2004. godine”. Na taj je način, objašnjavaju u HPB-u, uspješno apsorbiran efekt pripajanja Jadranske banke, kao i HPB Stambene štedionice koja je međuvremenu također integrirana u banku.

Dobre vijesti

Prošlu je godinu HPB završio s neto dobiti od 95 milijuna kuna, a godinu prije ona je iznosila 185,3 milijuna kuna. U proteklih mjesec dana banka je imala dvije dobre vijesti: uspješno je prošla na testu ECB-a, a dobila je i drugostupanjsku presudu Visokoga trgovačkog suda u Zagrebu, što znači da će ukinuti rezervacija od 89,1 milijun za potencijalni gubitak tužbe te da će se ona iskazati kao prihod u drugom kvartalu ove godine.

Croatia banka je bila privatna banka, a kada je upala u teškoće krajem 1990-ih sanirana je i prešla u državno vlasništvo, što su bivši vlasnici neuspješno pokušavali osporiti. Zainteresiranim ulagačima DAB nudi na kupnju 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna, što znači da je ukupni iznos 474 milijuna kuna. S obzirom na poslovne rezultate banke i potrebu jačanja kapitala (adekvatnost je lani iznosila 13,2 posto), teško je očekivati da će zainteresirani ulagači plaćati dionicu po nominalnoj cijeni.

Usporedbe radi, kada je DAB prodavao neposredno prije saniranu i očišćenu Jadransku banku, prvotni je cilj bio dobiti “najmanje 50 milijuna kuna”, ali kako je interes ulagača bio slab, kompromis je bio nužan pa je ukupni iznos preuzimanja iznosio oko 12 milijuna kuna.

Tržišni udjel OTP-a skočio na 10,2 posto

Kada je riječ o preuzimanjima na bankarskom sektoru, izuzev HPB-ove akvizicije Jadranske banke, u proteklom desetljeću slučaj vrijedan spomena jedino je onaj koji se odnosi na OTP i Splitsku banku.

Time je tržišni udjel OTP-a povećan s 4,5 na 10,22 posto. Preuzimanjem Jadranske banke, pak, tržišni udjel HPB-a povećan je za 0,40 posto pa je prošle godine iznosio 5,53 posto, a ako preuzme Croatia banku, osigurat će dodatni udjel od 0,46 posto, što znači da će doseći 6 posto.

Time će HPB učvrstiti svoju petu poziciju na tržištu, između RBA (7,9 posto) i Addiko banke (4,1 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:46