Croatia Airlines

Gubitak 79,6 milijuna kuna, ali Uprava tvrdi da je to poboljšanje u odnosu na lani

Trošak goriva u prvom polugodištu 2018. godine veći je za 24,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017.
Avion Croatia Airlinesa i Jasmin Bajić u krugu
 Zvonimir Barišin / Boris Kovačev / Hanza Media

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines prvo je polugodište ove godine završio s najboljim financijskim rezultatom u posljednje četiri godine, stoji u financijskom izvješću o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine koje je prvi put potpisuje predsjednik Uprave CA Jasmin Bajić. Naime, gubitak u poslovanju za navedeno razdoblje iznosio je 79,6 milijuna kuna, što je 16,4 milijuna kn ili 17% manji gubitak u odnosu na prvo polugodište 2017. iz kojeg je radi realnosti usporedbe izuzeta jednokratna stavka - djelomična prodaja slotova na zračnoj luci Heathrow u visini od 138,6 milijuna kuna.

U kontekstu ostvarenog rezultata u Upravi naglašavaju negativne efekte cijene mlaznog goriva. Kako ističu to je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa, a trošak goriva u prvom polugodištu 2018. godine veći je za 24,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Prometni učinci iskazuju nastavak rastućeg trenda. U prvih šest mjeseci 2018. godine Croatia Airlines je ostvario nalet od 18.072 blok sata, a obavljena su 12.802 leta. Ukupno je prevezeno 949.007 putnika, što je pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, uz ostvareni putnički faktor popunjenosti (PLF) od 70,9 posto što je povećanje od 1,3 postotna boda, tvrde u toj aviokompaniji.

Istovremeno prihodi od putničkog prometa veći su za 9 posto, dok su ukupni operativni prihodi veći za četiri posto u odnosu na ostvarenje prvog polugodišta 2017.

Operativni rashodi u istom su razdoblju porasli za 2 posto u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2017. godine, pri čemu su najznačajniji porast zabilježili troškovi letenja (+8 posto), koji su uzrokovani rastom cijene goriva na tržištu. Veći su i troškovi usluga putnicima zbog rasta troškova podvorbe putnika i troškova reklamacija uzrokovanih porastom broja putnika za 5 posto. Troškovi održavanja su veći zbog većih troškova potrošnih dijelova uslijed napravljenog većeg broja C pregleda u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, pojašnjavaju u CA.

Troškovi usluga u zračnom prometu veći su zbog porasta troškova zračnih luka uslijed većeg naleta skupljeg zrakoplova i porasta jediničnih cijena pojedinih zračnih luka. Pored ovih troškova veći su i opći i administrativni troškovi zbog većih troškova najma software-a te ostali rashodi zbog većih rashoda prethodnih godina.

Svi ostali operativni troškovi ostvareni su na nižem nivou od troškova usporednog razdoblja 2017. godine.

U prvih šest mjeseci 2018. godine investicije su iznosile 82,6 milijuna kuna i najvećim su dijelom vezane uz ulaganja u flotu u vidu izvođenja obaveznih radova te nabave potrebnih rezervnih dijelova, dok je vrijednost imovine na kraju razdoblja veća za 17 posto u odnosu na stanje imovine na kraju 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30