Novi plan

Grčka namjerava uspostaviti 'lošu banku' koja će otkupiti 42 milijardi eura loših kredita

Grčka centralna banka izradila je plan kojemu je cilj prepoloviti iznos loših kredita banaka
Ilustracija: Red ispred banke u Grčkoj
 Profimedia, Alamy

Kako bi vratila povjerenje u financijski sustav zemlje, grčka centralna banka izradila je plan kojemu je cilj prepoloviti iznos loših kredita banaka. Prema tom planu, navodi Bloomberg, polovica tih neprihodujućih kredita bila bi prebačena u poduzeće s posebnim namjenama, svojevrsnu lošu banku koja bi potom prodala obveznice i prihod iskoristila za otkup oko 42 milijarde eura loših kredita. Najveći dio loših kredita grčkih banaka odnosi se na odgođena porezna potraživanja, a riječ je o različitim poreznim obvezama banaka koje nisu morale plaćati tijekom recesije.

No, problem je u tome što ta odgođena potraživanja države ili porezni krediti danas čine veći dio kapitala banaka. Ostaje upitno u kojoj će mjeri investitori biti zainteresirani za obveznice iza kojih stoje potraživanja države. Za razliku od centralne banke, Grčki fond za financijsku stabilnost je početkom godine iznio plan o stvaranju posebnog poduzeća u kojeg bi država stavila svježi novac. Međutim, centralna banka ocjenjuje da taj novac ne bi bio dostatan za rasterećenje banaka od oko 15 milijardi eura loših kredita.

Obveznice grčkih banaka, navodi Bloomberg, ove su godine pale više od 40 posto upravo zbog sumnji u njihovu mogućnost da se nose s lošim zajmovima iz vremena najdublje recesije u novijoj povijesti. Europske vlasti su zatražile od Grčke da smanji iznos nenaplativih kredita za oko 60 posto do kraja 2021. godine, ali procjenjuje se da će taj cilj biti teško postići bez smanjenja razine kapitala koju sada imaju.

Kako je riječ o potencijalnim državnim subvencijama, plan mora odobriti i Europska komisija, a pojedini dužnosnici smatraju da bi europski regulator mogao odobriti oba plana, centralne banke i Fonda za financijsku stabilnost.

Na taj način bankama bi dao više instrumenata za čišćenje bilanci. Transfer 'poreznog kredita' na posebno poduzeća smanjio bi kapital grčkih banaka na kraći period, ali očekuje se da bi se on i vratio nakon završetka prodaje loših kredita. Nakon više dokapitalizacija provedenih posljednjih godina, stopa adekvatnosti kapitala grčkih banaka kreće se od 14 do 19 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:18