Posrnuli škver

Gradsko vijeće Grada Pule podržalo nastavak brodograđevne djelatnosti Uljanika

Vlada Republike Hrvatske pozvana da poduzme sve zakonom predviđene radnje s ciljem izrade, prihvaćanja i potvrde Stečajnog plana, a radi nastavka brodograđevne djelatnosti Uljanik Grupe
Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja i zalazak sunca iznad škvera u Puli
 Danijel Bartolić / Goran Šebelić / Matija Djanješić / Hanza Media

Usvajanjem Zaključka o Uljaniku, na današnjoj je tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule dana puna i nedvosmislena podrška nastavku brodograđevne djelatnosti Uljanika. Kako je uvodno istaknuo pulski gradonačelnik Boris Miletić 'iako Grad Pula, Gradsko vijeće ni Istarska županija nemaju ovlasti koje bi mogle odlučivati o nastavku rada Uljanika, imaju dužnost i nadasve potrebu izjasniti se o budućnosti pulskog brodogradilišta'.

- Gradsko vijeće kao najviše predstavničko tijelo jasno i nedvosmisleno treba pružiti podršku nastavku brodograđevne djelatnosti u Puli. Jednako tako treba pružiti podršku industrijskoj proizvodnji u Puli, Istri i u konačnici u cijeloj Hrvatskoj i najvažnije - treba pružiti ruku podrške radnicima, našim sugrađanima. Naš stav je jasan i jednak je od prvog dana kada su se pojavile prve naznake krize Uljanika, a to je da apsolutno podržavamo nastavak brodogradnje u Puli i od Vlade RH u ovom ključnom trenutku tražimo da se prema Uljaniku odnosi jednakim angažmanom kao i prema ostalim ključnim poslovnim subjektima u našoj zemlji. Također, od Vlade tražimo i da čim prije poduzme sve zakonom propisane radnje kako bi se izradio, prihvatio i potvrdio stečajni plan jer za nas likvidacija društva nije i ne može biti opcija, poručio je gradonačelnik Boris Miletić.

Jednakog je mišljenja i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Fabrizio Radin koji je dodao kako šansa za opstojnost Uljanika i dalje postoji te kako je u ovom trenutku potrebna koordinirana akcija na svim razinama vlasti i prisutnost političke volje da se brodovi nastave graditi u pulskom škveru.

O planu za Uljanik govorio je stečajni upravitelj društva Uljanik d.d. u stečaju Damir Majstorović koji je pojasnio kako će se 6. rujna ove godine na Trgovačkom sudu u Pazinu održati izvještajno ročište na kojemu će se odlučivati o sudbini brodogradilišta.

- Plan sadrži neophodne pretpostavke za izradu stečajnog plana koji će omogućiti daljnji nastavak brodogradnje u Puli. Uz formiranje novog društva koje bi se sastojalo od društava Uljanik d.d. i Uljanik brodogradilišta, predviđa se zapošljavanje od 400 odnosno 500 radnika i kooperanata, a sam temelj plana je dovršetak dvaju brodova – novogradnje 514 i gradnje 526 uz naravno i mogućnost ugovaranja i novih brodova. Prema procjenama, dovršetkom ovih brodova koji su u visokom stupnju dovršenosti mogao bi se iznaći kapital za daljnju proizvodnju. Zaključno, uvjereni smo da je nastavak proizvodnje daleko bolja opcija od likvidacije društva, kazao je Majstorović.

U ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta obratio se direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod Siniša Ostojić koji je naglasio ozbiljnost situacije u cijelom brodograđevnom sektoru u državi i dodao kako podržava opstanak brodogradnje, ali vodeći računa da ono bude realno i temeljeno na brojkama.

Poziv na zajedništvo u ovom ključnom trenutku za Uljanik uputili su predstavnici Jadranskog sindikata Boris Cerovac i Samir Hadžić kazavši kako vremena za čekanje nema.

Vijećnici su nakon rasprave po klubovima i potom pojedinačne rasprave, s 18 glasova za i 3 suzdržana glasa vijećnika HDZ-a usvojili Zaključak o Uljaniku u kojemu se poziva Vlada Republike Hrvatske da poduzme sve zakonom predviđene radnje s ciljem izrade, prihvaćanja i potvrde Stečajnog plana, a radi nastavka brodograđevne djelatnosti Uljanik Grupe.

Nadalje, u Zaključku se među ostalim navodi kako je Republika Hrvatska većinski vjerovnik članica Uljanik Grupe i da postoji interes poslovnih partnera za nastavkom poslovne suradnje sa Uljanik Grupom te je stoga neophodno da se Vlada odmah aktivno uključi u pregovore sa zainteresiranim poslovnim partnerima i da se izbjegne neželjena likvidacija članica Uljanik Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12