Bjelovar

Gradska aplikacija za transakcije: 'Građani trebaju znati gdje ide njihov novac'

Svaki građanin će putem posebne tražilice moći provjeriti fakture za bilo koju osobu i tvrtku
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, u ponedjeljak će realizirati svoje najvažnije obećanje - u potpunosti će otvoriti sve gradske financije i proračunske transakcije te će svaki građanin putem posebne, jednostavne tražilice moći provjeriti svaku fakturu za bilo koju osobu i tvrtku, od putnog računa i fakture za toner do većih investicija, piše Gradonačelnik.hr.

- Tako će se Grad Bjelovar etablirati kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji. Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije - ustvrdio je tim povodom Hrebak te pozvao i ostale gradonačelnike da građanima omoguće uvid u gradske financije. Jedino je ograničenje tražilice da se neće moći doznati tko sve prima socijalnu pomoć jer se tako željelo zaštititi dignitet primatelja socijalne skrbi.

Podsjetimo, Hrebak je prije tri mjeseca građanima omogućio puni uvid u gradski proračun i sve njegove stavke, i to do četvrte razine dubine prikaza, što u većini gradova ne vide ni gradski vijećnici, a do ponedjeljka će se u nadograđeni sustav unijeti posljednje fakture. Nova aplikacija bit će lansirana u ponedjeljak ujutro na svečanom predstavljanju u Novinarskom domu u Zagrebu, a Hrebak napominje kako će građani putem nje u realnom vremenu moći pratiti na što se točno troši i na što se trošilo počevši od 1. siječnja 2018. godine.

Aplikaciju su izradili ekonomist Vuk Vuković i Institut za sinergiju znanosti i društva.

- Brojni su me kolege upozoravali da ovim potezom režem granu na kojoj sjedim, ali za to ne brinem jer ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se niti dovesti u tu situaciju - ističe gradonačelnik i navodi, primjerice, kako će građani, utipkaju li “Dario Hrebak” u tražilicu, od ponedjeljka moći vidjeti što je sve gradonačelnik službenom karticom platio od 1. siječnja 2018. - od bežičnog miša (234 kune), torbe za laptop (239 kuna) i uplate plaće oko 26.800 bruto svakog 15. u mjesecu pa do noćenja u hotelu Lav u rujnu (1737 kuna) na konferenciji Udruge gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:00