Nema milosti!

Gradonačelnik Bjelovara: 'Provjerit ćemo sve dokumentacije, ne odustajem od mjere!'

Od 12 prvih radnika na javnim radovima, njih petero je kasnije našlo poslove, napominje Hrebak
Ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pozvao je početkom svibnja sve korisnike socijalne pomoći da radom za opće dobro bez naknade kompenziraju pomoć koju dobivaju od Grada. Plan je bio da onaj tko odbije raditi gubi i socijalnu pomoć.

Ovaj tjedan trebala je biti prva takva radna akcija, ali od 200 korisnika, pojavila su se samo četiri. Naime, samo 50 korisnika je radno sposobno, a njih 20-ak u startu je donijelo liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da ne mogu raditi.

Kako njih desetak nije ni reagiralo, na kraju je samo sedam korisnika izrazilo volju za radom. U konačnici ih se na poslu pojavilo samo četvero.

- Razočaran sam. Očekivao sam da će se pojaviti više ljudi, ali ovo pokazuje da oni ne žele raditi i zato ostajem pri onome što sam rekao. Poslat ćemo dopis Centru za socijalnu skrb da isključi sve one korisnike koji nisu došli na radnu akciju, a radno su sposobni. Liječničku dokumentaciju onih koji su rekli da ne mogu raditi također ćemo proslijediti Centru, gdje će utvrditi jesu li usitinu radno nesposobni - kaže Hrebak.

Korisnici socijalne pomoći trebali su raditi na jednostavnim poslovima održavanja zelenih površina oko četiri sata dnevno u idućih nekoliko tjedana. Hrebak je istaknuo da ne mari za loš publicitet koji bi mu ova odluka mogla donijeti kod korisnika socijale te dodaje da se mora uvesti red u socijalni sektor.

- Početkom godine angažirali smo 12 ljudi na različitim javnim radovima. Svakome od njih rekao sam da ću napisati preporuku za posao pokažu li volju za radom.

Poslije šest mjeseci njih šestero doista je odradilo odličan posao, napisao sam im preporuke i petero ih je odmah našlo posao u bjelovarskim tvrtkama. Posla ima u Bjelovaru, radnici se traže i ne mogu dopustiti da neki građani primaju pomoć iako su radno sposobni. To nije pravedno prema onima koji nemaju tu mogućnost i zato to želimo ujednačiti radom za opće dobro - rekao je bjelovarski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:01