Građevinski sektor

Građevinski radovi u listopadu porasli 5,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.12.2018. u 13:31

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.12.2018. u 13:31

Duje Klarić / Hanza Media

Ilustracija

Građevinski radovi u listopadu su bili 5,6 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju novi podaci državne statistike.

Rast građevinskih radova u listopadu je u odnosu na rujan, prema istim podacima, iznosio 0,2 posto. Time je nastavljen trend rasta građevinskih radova u Hrvatskoj u ovoj godini.

Kao i prijašnjih mjeseci, veću stopu rasta na godišnjoj razini, 6,3 posto u listopadu, imali su građevinski radovi na zgradama, od onih na ostalim građevinama, koji su u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec porasli 4,8 posto. No, u usporedbi s rujnom, građevinski radovi na zgradama u listopadu su bili manji za jedan posto, dok su radovi na ostalim građevinama porasli 5,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Analitičari već duže vrijeme upozoravaju da Hrvatskoj nedostaju veći infrastrukturni radovi, koji bi potakli građevinski sektor, a građevinske radove iz zone radova na zgradama 'premjestili' na gradnju novih infrastrukturnih objekata. Tu promjenu realno je očekivati većim korištenjem novca iz fondova EU, tvrde ekonomisti.