Uzbuna zbog zahoda

Grad želi urediti javni WC u povijesnoj jezgri, ugostitelji ostali u šoku

Zgrada koju gradska uprava planira otkupiti nalazi se na lokaciji na kojoj se, u krugu 20 metara, nalazi vrlo prometni Stradun
 Ahmet Kalajdžić

Grad Dubrovnik planira od Ministarstva državne imovine RH otkupiti zgradu u Ulici Cvijete Zuzorić 3, unutar gradskih zidina. Planirano je da se na jednoj etaži te zgrade smjesti javni WC koji bi bio prema najvećim važećim svjetskim standardima: uporaba bi se plaćala, a sam javni toalet izgledao bi poput "The Sexiest WC on Earth" u Lisabonu. Uređenje tog objekta planirano je nakon završetka predstojeće turističke sezone i bio bi dovršen u 2020 godini.

Zgrada koju gradska uprava planira otkupiti nalazi se na lokaciji na kojoj se, u krugu 20 metara, nalazi vrlo prometni Stradun i čak osam renomiranih ugostiteljskih objekata. I upravo je prašinu među ugostiteljima podigla činjenica da će planirani javni WC biti udaljen samo 20 metara od crkve Sv. Vlaha i samo 2 metra od restorana "Zuzori" koji je jedan od dva s preporukom za prestižnu Michelinovu zvjezdicu:

- Javnom WC nije mjesto u strogom centru Grada jer se širom Europe nalaze negdje “sa strane” pa i u podrumu. No, mi nemamo tu mogućnost ali mislim da tom objektu nije mjesto pored prestižnih restorana, pa i onih s Michelinovom preporukom, što ipak nije zanemariv uspjeh dubrovačkih ugostitelja. Osobno smatram da se budući javni WC radi ponajviše za goste s kruzera i turističke grupe. Tako će se stacionarni gosti staviti u drugi plan, iako su upravo oni najčešći korisnici naših usluga - ističe Slobodnoj Dalmaciji Pero Đurić, vlasnik prestižnog restorana "Zuzori".

Vlasnica restorana "Segreto" Ana Obrvan dodaje:

- Bi li vi objedovali kraj javnog WC-a? Ja sigurno ne bih! Javni toalet da, ali ne među restorane koji zbog minimalnih tehničkih uvjeta imaju i onako imaju pretjerane WC-e. Kad je već Michelin prepoznao kvalitetu, gradska bi je uprava barem trebala podržati. Ako se već u gradskoj luci, koja je na istoku Grada, nalazi jedan javni WC, zašto se drugi ne bi gradio na zapadu, prema Pilama i ulazu na zidine? Turisti se skupljaju tu i na ulazu u muzeje, tamo je nužniji i to je primjerenija lokacija nego među ugostiteljskim objektima. Uostalom, svi ulazi u novi prostor imaju tzv. dubrovački lakat i kako bi kroz takav prostor prošla invalidska kolica? - pita Ana Obrvan.

Tako upravo "dubrovački lakat" odnosno za Grad prepoznatljivi oblik "na lakat" ulaznih vrata u butige i restorane može biti slamka spasa ugostiteljima koji se žale na izabranu lokaciju WC-a. U razgovorima s njima gradonačelnik je za objekt koji je u sezoni nužan najavio kako će imati 100 četvornih metara i nikako neće izazivati odioznost građana, nego zadovoljiti sve norme kakve Dubrovnik zaslužuje i treba ponuditi:

- WC će biti prilagođen i ljudima s invaliditetom, a majke i neki očevi dobit će mjesto gdje mogu presvući svoju djecu. Ministarstvo državne imovine RH nije moglo prostor darovati Gradu, ali WC neće smetati ugostiteljima koji tu u istoj ulici drže svoje stolove. Napravit ćemo sve po vrhunskoj normi, da bude reprezent Dubrovnika i usluge kakve Dubrovnik pruža. Moram vam priznati kako nemam u ovome trenutku 6 milijuna kuna za predviđeni WC jer smo taj iznos iz proračuna u ovome trenutku "skinuli" nakon što smo morali kupiti Dubravku i Mimozu. Ako ste vi odlučili da ne želite WC, neće ga ni biti - poručio je tada ugostiteljima gradonačelnik Mato Franković.

Iz gradske uprave na molbu za konkretni komentar na reakcije ugostitelja kažu:

- Razumijemo negodovanje zbog nepoznavanja koncepta. Upravo na primjeru javnog WC-a u Lisabonu možete vidjeti kako su stolovi ugostiteljskih objekata smješteni ispred ulaska u javni WC. Pitanje je samog koncepta i kvalitete javnog WC-a. Ako se dobro osmisli i napravi objekt može biti plus u ukupnoj ponudi, a ne minus!

'Poklisaru' je WC odavna prvi susjed

- Ne znam koliko je lokacija dobra odabrana i neću komentirati tu odluku. No, podržavam ideju i dobro je da turisti ubuduće ne upadaju u restorane zbog obavljanja nužde. Postojeći javni WC je nepunih 10 metara od mojeg Poklisara i nedostatne su dvije kabine s dva "čučavca" i dva pisoara! Turisti uvijek čekaju u redu, a kad ugledaju red, tada ulaze u naš WC za koji trošim veliki novac za toalet papir, struju i vodu te plaćam dvije žene koje ga održavaju.

Michelinove zvjezdice su dokaz da je naše ugostiteljstvo načinilo iskorak i treba nas podržati. A WC treba biti profitabilan, tj. samoodrživ te da radi 0-24 sata, pa i uz mogućnost plaćanja karticama jer turisti nemaju uvijek sitno niti su eure promijenili u kune - priča Stjepan Perić, vlasnik restorana "Poklisar" u starom gradskom Portu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:42