Neočekivani otkazi

Gorenje otpušta 325 radnika, a obećali im ugovore za stalno: 'To je neugodno iznenađenje'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 12:06

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 12:06

Workers assemble stoves at a factory of Slovenia's largest household appliances maker Gorenje in Velenje May 11, 2010. Gorenje, with a market capitalisation of some 188 million euros, produces about 75 percent of its products in its home country. REUTERS/Srdjan Zivulovic (SLOVENIA - Tags: BUSINESS) - GM1E65C008X01
Srdjan Zivulovic / REUTERS

Tvornica Gorenja u Velenju

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje, od lani u vlasništvu kineske skupine Hisense, najavio je da će otpustiti 325 radnika iz pogona u Velenju, na iznenađenje sindikata zaposlenih koji je očekivao njihovo stalno zaposlenje.

To je za nas neugodno iznenađenje nakon optimističnih najava novih vlasnika da će povećati proizvodnju i dodatno zapošljavati te pomladiti naš kolektiv, kazao je komentirajući odluku vlasnika Gorenja predsjednik sindikata Žan Zeba.

Otpušteni će biti radnici koji su lani angažirani, s ugovorima na određeno vrijeme, no kojima je bilo obećano da će dobiti stalne ugovore, kazao je Zeba, dodavši da očekuju da će se proizvodnja u Gorenju povećavati, ali će  s manjim brojem zaposlenih biti teško realizirati postavljene ciljeve poslovanja.

Sindikalist je dodao kako uprava Gorenja sredinom ove godine planira pokretanje nove linije za izradu perilica za posuđe, no da sindikat o tome nema potrebne informacije, dok je plan da se dio proizvodnje rashladnih uređaja prebaci u tvrtku koju Gorenje ima u Valjevu (Srbija). Glasnogovornik uprave Gorenja Denis Oštir kazao je da su djelatnici koji će dobiti otkaze imali privremene ugovore kojima je istekao rok.

Gorenje je u postupku dobivanja dokumentacije za gradnju tvornice televizora koja će biti u Velenju, a u njoj treba dobiti posao od 300 do 400 ljudi, dodao je Oštir.