Jeftiniji domovi

Google planira izgraditi 15.000 domova: 'Cijene raspoloživih stanova postale su previsoke'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.7.2019. u 17:13

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.7.2019. u 17:13

Sierra Vista Open Space Preserve, San Jose, Santa Clara County, California, USA., Image: 379168115, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Profimedia, Panthermedia

Panorama Silicijske doline

Google planira uložiti 15 milijardi dolara u izgradnju kuća, ureda i maloprodajnih prostora na području zaljeva San Francisca. Kako bi ostvario ovaj veliki pothvat tehnološki gigant udružio je snage s australskom građevinskom tvrtkom Lendlease. Ovaj dvojac planira izgraditi 15.000 novih domova.

Kako navodi CNN, projekt izgradnje trajat će 10 -15 godina, dok će s radovima započeti 2021 godine.

Inače, Silicijska dolina godinama bitku vodi s nedostatkom stambenog prostora. S obzirom da je riječ o području u kojem se nalaze neke od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija broj stanovnika iz dana u dan raste, a time i potreba za novim domovima. Nedostatak pristupačnih stambenih jedinica iz poznatog zaljeva tjera srednji sloj stanovništva, odnosno radnike sa srednjim i niskim primanjima poput nastavnika i ugostiteljskih djelatnika.

Između ostalog, kritičari navode da je priljev tvrtki kao što su Google i Facebook i njihovih dobro plaćenih radnika i doveo do masovnog rasta cijena nekretnina, a prema najnovijim istraživanjima samo u San Franciscu više od 7.000 ljudi su beskućnici.