SP u Rusiji

Goldman Sachs predviđa: Brazil osvaja naslov prvaka, Hrvatska ne prolazi skupinu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 17:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 17:11

Soccer Football - International Friendly - Brazil vs Croatia - Anfield, Liverpool, Britain - June 3, 2018 Brazil's Fernandinho in action with Croatia's Luka Modric REUTERS/Andrew Yates
Andrew Yates / REUTERS

Luka Modrić

I dok su švicarski bankari predvidjeli pobjedu Njemačke na Svjetskom nogometnom prvenstvu, financijski čarobnjaci iz Goldman Sachsa uvjereni su kako naslov ponovo odlazi u ruke vječnog favorita – Brazila, piše Business Insider.

Dva dana do početka sportskog spektakla u Rusiji, za Goldman Sachs sve je jasno jer su uz pomoć 200.000 matematičkih modela došli do svih rezultata. Računalo je u obzir uzelo rezultate timova i atribute samog pojedinog igrača i tako napravili milijun mogućih varijanti kako bi izračunali vjerojatnost uspjeha za svaki tim, pa i broj golova na utakmici.

Donosimo glavne pretpostavke Goldman Sachsa:

- Brazil će pobijediti Njemačku u finalu s rezultatom 1.70 prema 1.41
- Iako Francuska ima veće matematičke šanse za pobjedu od Njemačke, do finala neće doći jer će se prije sastati s Brazilom
- Engleska će doći do četvrtfinala kada ispada od Njemačke
- Španjolska i Argentina će zakazati, ispadaju u četvrtfinalu
- Rusija uopće neće proći grupnu fazu, usprkos statusu domaćina
- Saudijska Arabija će biti iznenađenje prvenstva, uspjet će doći do četvrtfinala
- Hrvatska neće proći skupinu, proći će Island i Argentina

Prije četiri godine Goldman Sachs je također predvidio pobjedu Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu i to s vjerojatnošću od 50%, dok su Argentini dali 17%. Najviše su računali na prednost domaćeg terena, a predviđanje je neslavno propalo kada je Njemačka pobijedila Brazil 7-1. No, grupnu fazu su pogodili prilično dobro, piše Fortune.