Humanost ili?

Goldman Sachs plaćat će zaposlenicama prijevoz mlijeka za bebe, no kritičari su skeptični

Američka investicijska banka bila je poznata po porodiljnom od samo dva tjedna
Ilustracija
 Profimedia, Tetra Images

Velika američka investicijska banka Goldman Sachs plaćat će transport mlijeka za njihove bebe kada su na poslovnom putu. Kako piše CNN, Goldman Sachs će potpisati ugovor s tvrtkom LifeCare i iskoristiti njihovu uslugu MilkShip pomoću koje će zaposlenice moći dostaviti mlijeko svojoj dojenčadi, a zahvaljujući mini hladnjaku ono se neće pokvariti. Ovu će pogodnost moći koristiti i zaposlenice van SAD-a jer će oprema za prijevoz mlijeka biti dostavljena na bilo koji kraj svijeta.

Ovakve pogodnosti za zaposlenike u Hrvatskoj su nezamislive, no u SAD-u nisu ništa novo. Konzultantska tvrtka EY se uključila u sličan program još 2007. godine, a isto je napravio i informatički gigant IBM 2015. godine.

Laura Young, jedna od direktorica u Goldman Sachsu, naglasila je kako roditeljstvo “predstavlja potpuno novi set izazova”.

- Neprestano tražimo načine kako bismo pomogli našim zaposlenicima u svakodnevnim poslovima i omogućili im zadovoljavajući život kod kuće i na poslu – napisala je Laura Young u mailu poslanom svim zaposlenicima.

Žele ih što prije nazad

No, kritičari smatraju kako je riječ o mjeri kojom se nastoji žene što prije vratiti u ured. Independent podsjeća na slučaj direktorice ove velike banke Sonie Pereiro-Mendez koja je tužila poslodavca da ju je diskriminirao kada je ostala trudna. Tražila je 1,4 milijuna funti neisplaćenih bonusa i odštete za poslovnu kulturu koja ju je tjerala, kako ona tvrdi, da doji poskrivećki u automobilu na parkiralištu. Spor je završio nagodbom.

Goldman Sachs, inače, prati reputacija jednog od najgorih poslodavaca na svijetu, a ovime se svojski trude to promijeniti. Prije se govorilo da kada se potpiše ugovor za Goldman, cijeli život pripada njima. Tako su radnici imali samo četiri sata za tugovanje kada im je preminuo netko iz bliske obitelji, a samo dva tjedna za porodiljni. Vikend im je završavao u nedjelju ujutro, a tjedno su radili više od 100 radnih sati što im je kompenzirano ogromnim plaćama od šest znamenaka.

Iako se mladim majkama preporučuje dojenje najmanje do šestog mjeseca života, u SAD-u ženama nije garantiran plaćen porodiljni pa se većina vrlo brzo vraća na posao. Statistike pokazuju da je manje od 50 posto novorođenčadi dojeno prva tri mjeseca, a tek 25 posto tijekom prvih pola godine života.

Zaposlenice Goldman Sachsa u SAD-u imaju pravo na 16 tjedana plaćenog porodiljnog dopusta, a u Velikoj Britaniji šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:47