Poziv

Gigant koji upravlja Istarskim ipsilonom želi graditi Blok Badel za 750 milijuna kuna

Blok Badel nalazit će se na prostoru omeđenom Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom
Izgled budućeg Bloka Badel prema radu arhitektonskog ureda Pablo Pita Architects
 Davor Pongračić / Pablo Pita Architects / Hanza Media

Francuski građevinski gigant Bouygues Bâtiment International i austrijska tvrtka za razvoj građevinskih projekata Soravia žele realizirati projekt “Blok Badel” na prostoru omeđenom Vlaškom, Šubićevom, Martićevom i Derenčinovom, površini od oko 30.000 četvornih metara, a investicija se procjenjuje na oko 750 milijuna kuna.

Ove dvije inozemne tvrtke jedine su poslale pisma namjere na javni poziv investitorima.

Naše informacije potvrdili su u Gradu, gdje navode da se “trenutno vrši administrativna provjera zaprimljenih pisama namjere”.

Blaga prednost

A prema CV-ju, dojam je da blagu prednost imaju Francuzi koji su se javili i za projekt “Grad u Gradu”, koji gradonačelnik Milan Bandić želi realizirati na području Zagrebačkog velesajma i hipodroma. No, na tom pozivu odabrana je tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bouygues Bâtiment International, koji je član konzorcija koncesionara Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, u Hrvatskoj upravlja Istarskim ipsilonom, podružnica je grupe Bouygues Construction koja, pak, djeluje na pet kontinenata, ima više od 50.000 zaposlenika te prihode od 13 milijardi eura.

Soravia Group dosad je ostvarila projekte u vrijednosti od 5 milijardi eura, a želja im je da do 2021. posjeduje 9 posto ukupnog broja stanova u Beču.

- Nakon odabira Povjerenstvo će podnijeti izvješće gradonačelniku, što će biti podloga da se u svrhu daljnjeg razvoja i realizacije projekta krene u konkretnije pregovore - kaže pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Realizacija

Cijeli projekt trebao bi se financirati kroz javno-privatno partnerstvo, i to tako da Grad da zemljište te da nakon završetka dobije u vlasništvo objekte javne i društvene namjene poput multimedijalnih dvorana i različitih centara za nezavisnu kulturu i umjetnike.

U svojem pozivu Grad je naveo da se prostor Bloka Badel želi učiniti “čimbenikom identiteta ovog dijela grada i središtem odvijanja značajnih poslovnih, turističko-ugostiteljskih i kulturno-umjetničkih događaja te mjestom za kvalitetan život njegovih današnjih i budućih stanovnika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:21