Što će biti sa škverom?

Gianni Rossanda: 'Šokira nas prozivka države, od rujna ćemo normalno poslovati'

Šef Uprave pulskog brodogradilišta, o restrukturiranju i budućim planovima
 Goran Šebelić / Hanza Media

Zbog čega je ministar financija Zdravko Marić na tako oštar način napao Upravu Uljanika za neformiranje i davanje krivih podataka tijekom zadnjih nekoliko mjeseci Upravi pulskog škvera na čelu s Giannijem Rossandom - nije jasno. Zapravo, kako smo čuli od Rossande, čak su i šokirani.

-Takav dokument nikad u životu nisam vidio, a po njemu moram zaključiti da ministar financija ili nije informiran ili je krivo informiran ili je od nekoga namjerno krivo informiran jer smo od početka realizacije programa restrukturiranja i rescue aida redovito izvještavali Ministarstvo gospodarstva o svim aktivnostima - rekao je Rossanda. Kaže da rescue aid od 96 milijuna eura nije potrošen prema njihovu planu koji su izradili u studenome, nego po tadašnjim uputama Ministarstva gospodarstva.

- Mi smo htjeli više sredstava usmjeriti u plaćanje materijala i zadržati manje za plaće jer smo bili uvjereni da će program restrukturiranja biti donesen u lipnju, a Ministarstvo gospodarstva je bilo uvjerenja da treba više ostaviti za plaće. Imali smo Odbor za likvidnosti i sva je plaćanja najprije odredio Uljanik, potom revidirao Boston Consulting Group te potvrdio Deloitte. Tek onda su poslana u Ministarstvo gospodarstva, da bi nakon toga išlo plaćanje banaka. Dakle, svaka nam čast ako smo u cijelom tom procesu nešto uspjeli sakriti - veli Rossanda.

Primjedbe

Dodao je da je program restrukturiranja u Bruxellesu od 13. srpnja te očekuje primjedbe i prijedloge, ali da u konačnici bude odobren.

- Znamo da ćemo dobiti primjedbe i sugestije koje smo dobili i od države. On će dakle doživjeti promjene, ali napravili smo ga vodeći računa o svim elementima kojima je trebao udovoljavati. I ne vidimo razlog zašto ga ne bi odobrili - smatra čelni čovjek Uljanik Grupe, dodajući da nije logično da je program stajao u Ministarstvu tri mjeseca. Naime, istaknuo je da je prema njihovim planovima program trebala usvojiti Europska komisija još u lipnju te da su na taj način vođeni razgovori s kupcima i dobavljačima.

- Stoga je danas situacija teška jer se sve pomaknulo. Mi smo program predali 9. travnja, i u tom razdoblju pa sve do 6. srpnja išle su dvije do tri nadopune. Nije točno da je program vraćen jer nije valjao pa da je rađen novi. Isti program se nadopunjavao na bazi sugestija i primjedbi Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva. U 90 posto slučajeva nadopune su prihvaćene, a najviše ih je bilo u smislu važnosti brodogradnje i zašto bi ju trebalo zadržati. Osnovni problem koji se vuče od samog početka je interes strateškog partnera, odnosno zašto bi netko došao i ulagao samo u brodogradilište za koje nigdje u Europi nama takvog interesa.

Rokovi

U startu smo znali da će Europa sukladno svojim pravilima tražiti smanjenje kapaciteta i tzv. kompenzacijske mjere, stoga je neizbježno da jedan dio brodogradilišta mora ići u diversifikaciju, i tu je osnovni problem usuglašavanja države, čije je pomorsko dobro, tj. prostor na kojem Uljanik djeluje sa strateškim partnerom i kako koncipirati cijeli projekt da bude prihvatljiv. Ne postoji strateški partner koji se zove Djed Mraz i koji će doći pokloniti sredstva jer je dobar, nego ako netko dođe, vjeruje da će povratiti sredstva koja je uložio i još nešto zaraditi.

Dakle, nemojmo se svi skrivati iza prsta. Meni je logično da je došlo do pomaka rokova kada je došlo do promjena u Ministarstvu jer je bez ministra gospodarstva to nemoguće odraditi. Ali za ono ranije ne može nitko kriviti Upravu Uljanika. Stoga će rok za povratak rescue aida produljiti.

Potpora

Volio bih da taj rok bude što kraći jer to znači da će i Europska komisija brzo odreagirati. I onda ulazimo u program restrukturiranja. Dakle, normalno ćemo početi funkcionirati u rujnu - ističe Rossanda. Veli da je non-paper, koji se širi nakon sastanka IDS-ovaca Borisa Miletića i Valtera Flega s premijerom Andrejom Plenkovićem prije 10 dana - a u njemu stoji da bi se država trebala uključiti potporom strateškom partneru u osiguranju likvidnosti Uljanika, ali i učešćem u njegovu projektu gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na četiri etaže na oko 300.000 četvornih metara - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:25