Crne prognoze

George Soros: 'Financijska kriza nalik onoj 2008. godine već je tu, vrije iza ugla!'

Na društvenim mrežama se već proširo termin Italexit, po principu Brexita
Prosvjedi u Italiji i George Soros u krugu
 Alessandro Bianchi / Luke McGregor / REUTERS

Prijeti li nam nova financijska kriza, nalik onoj prije deset godina? Milijarder i investitor George Soros uvjeren je da je ona tik iza ugla, piše CNN. Kao najveće prijetnje navodi pojačano antieuropsko raspoloženje, raspad iranskog nuklearnog sporazuma, slabljenje dolara i povlačenje investitora iz ključnih tržišta.

- Europska unija je u velikoj krizi, populizam na starom kontinentu ima nevjerojatno mnogo pobornika koji ugrožavaju njen opstanak – tvrdi Soros koji populističke pokrete krivi za Brexit i politička previranja u Italiji.

- Mladi ljudi misle kako je Europska unija veliki neprijatelj koji im ugrožava poslove i sigurnu budućnost, a to neznanje su itekako iskoristili populistički vođe – naglašava Soros.

Drugi problem je povlačenje SAD-a iz Iranskog nuklearnog sporazuma za što je Soros rekao kako će “uništiti transatlantsku alijansu”.

- Predsjednik Trump je svojim akcijama šokirao cijeli svijet, a njegovim potezima Europa je ostala bez sigurne budućnosti. Više nije pretjerivanje reći da je Europa u egzistencijalnoj krizi, to je surova stvarnost – rekao je Soros.

Poznati investitor također smatra kako bi bilo dobro ponovo aktivirati svojevrsni Marshallov plan (kojim je SAD pomogao Europi da se oporavi od Drugog svjetskog rata, op.a), odnosno uzeti novčanu naknadu od svih članica Europske unije i pomoći Africi s problemom imigranata.

- Iako se novac uvijek nevoljko posuđuje, članice Europske unije moraju staviti svoje interese sa strane i razmišljati o budućnosti saveza – smatra milijarder.

Naglasio je kako su ekonomski razlozi za ostati u članstvu EU i dalje veliki, ali ova institucija se mora transformirati i postati ponovo poželjna zemljama poput Velike Britanije.

Valja napomenuti da se sa Sorosom ne slaže direktor banke Morgan Stanley, James Gorman, koji je njegovo predviđanje krize nazvao "smiješnim" i dodao da smatra kako će FED ove godine još najmanje tri puta dići kamatne stope do kraja godine.

Burze su oštro reagirale na političku krizu u Italiji, gdje nijedna politička stranka od ožujka nije mogla sastaviti parlamentarnu većinu, a predsjednik Sergio Mattarella je odbio potvrditi vladu koja je predložila euroskeptičnog ministra financija Paola Savonu u populističko desnoj vladi Pet zvijezda i Lige s mandatarom Giuseppeom Conteom na čelu. Novi izbori najvjerojatnije će se održati na jesen, a sve su glasniji oni koji zagovaraju izlazak Italije iz eurozone.

Na društvenim mrežama već se naveliko koristi termin Italexit, po sličnom principu kako je krenulo s Brexitom. A to nije dobar znak za Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:50