Opet problemi

General Motors povlači s kineskog tržišta 3,3 milijuna auta zbog greške na ovjesima

Iako najveći, ovo je samo jedan u nizu slučajeva velikog povlačenja GM-ovih auta s tržišta
Cadillac SRX na cesti u Kini
 Profimedia, Alamy

Kineska agencija za reguliranje tržišta objavila je danas povlačenje tri milijuna i 300 tisuća vozila iz game američkog proizvođača General Motorsa (GM) zbog problema s ovjesima automobila. Radi se o GM-ovim modelima Buick, Chevrolet i Cadillac proizvedenima između 2013. i 2018..

General Motors je, prema pripadajućem rješenju kineske agencije, u obvezi početi povlačiti neispravna vozila 20.listopada ove godine te obeštetiti njihove vlasnike popravcima ili zamjenama vozila bez naknade.

- GM Shanghai očitovao se na odluku Agencije za reguliranje tržišta kratkom porukom kako do deformacije ovjesa na njihovim vozilima može doći samo u ekstremnim uvjetima rada automobila te da zasad nemaju saznanja o bilo kakvim poteškoćama na automobilima u vezi s time – prenosi stajališta GM-a o spornim ovjesima, agencija Reuters. Odluka kineskih regulatora zasad se ne povezuje s uznapredovalim trgovačkim ratom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kine.

Iako najveći, ovo je samo jedan u nizu slučajeva masovnog povlačenja GM-ovih automobila s tržišta zbog neispravnih dijelova ili opreme u posljednjih desetak godina. Prvo je, krajem 2009. i početkom 2010. s američkog i još nekih tržišta GM povukao 243 tisuće 'terenaca' zbog greški na sigurnosnim pojasevima za putnike na zadnjim sjedištima automobila.

U lipnju 2010. ista je kompanija priznala grešku s pregrijavanjem tekućine za vjetrobranske brisače na čak milijun i 500 tisuća vozila diljem svijeta. A u rujnu ove godine GM je povukao preko milijun vozila s tržišta zbog neispravnog rada elektronskih servo volana.

Prema tvrdnjama portala Stupnik, zbog neispravnih servo volana bilo je povlačenja GM-ovih automobila s tržišta i tijekom 2014., kada je oko 200 tisuća vozila, prema službenim podacima, stavljeno van prometa i zbog neispravnih ručnih kočnica. Samo za obeštećenja vlasnika vozila s neispravnim servo volanom kompanija je, prema podacima iz svojedobne istrage o GM-u koju je sproveo američki Kongres, isplatila 750 milijuna dolara.

Neke procjene govore da je GM zbog raznih poteškoća u posljednjem desetljeću bio prisiljen povući s tržišta oko 20 milijuna vozila. U nesrećama uzrokovanim tvorničkim greškama na njihovim vozilima poginulo je dvadesetak ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:15