Najuspješniji EU projekt 2020.

Gaming revolucija u Novskoj: kreću u gradnju kampusa i arene za eSport

Izgradili gaming inkubator, besplatne edukacije, srednjoškolski program
Novska Gaming studio
 Župan.hr

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije nositelj je projekta PISMO, osnivanja Poduzetničkog inkubatora u Novskoj, uz partnere na projektu Sisačko-moslavačku županiju i Razvojnu agenciju Zagreb. Vrijednost je projekta 20,293.944,35 kuna (potpora EU 19,938.127,84 kune), a trajao je od 1. rujna 2017. do 1. rujna 2019. godine.

U našem velikom izboru za najbolji županijski projekt ovaj je u finale ušao u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Poduzetnički inkubator ostvario je u kratkom vremenu veliku popularnost, kontinuirano se popunjava, a Novska je postala regionalni centar za razvoj videoigara u najbrže rastućoj industriji koja na svjetskoj razini vrti milijarde. Zato se i planovi šire te se kreće u osnivanje kampusa za gaming industriju PISMO, koji će sadržavati fakultet, smještaj za učenike i studente, akcelerator gaming industrije i poduzetnički inkubator za eSport. Tako će se dopuniti i već obavljene faze razvoja Poduzetničkog inkubatora.

Poticaji

U prvoj fazi projekta PISMO omogućeno je besplatno učenje engleskog jezika za svu djecu u vrtićima u županiji. Druga faza su radionice za osnovne i srednje škole o softverskim alatima koji se koriste za izradu videoigara, dok je treća faza poduzetnički inkubator. U četvrtoj fazi je uvođenje srednjoškolskog zanimanja tehničar za razvoj videoigara, dok su u petoj financijske potpore za nove startupe koji se osnivaju nakon navedenih edukacija i škola.

U projekt se uključio i Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je napravio posebne mjere samo za PISMO pa isplaćuje minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svima koji odluče doći u Novsku iz svih dijelova Hrvatske na edukaciju u trajanju od šest mjeseci.

Startupi, koje osnivaju mladi developeri koji završe srednju školu ili edukaciju u sklopu inkubatora, od HZZ-a za pokretanje posla dobivaju poticaje u visini do 100.000 kuna, Grad Novska daje im 20.000 kuna, a Sisačko-moslavačka županija 35.000 kuna.

U Poduzetničkom inkubatoru djeluju 33 startupa, više nego što se prvotno očekivalo, jer sve više polaznika edukacija u Novskoj ostaje u osnovanim startupima. Uskoro će se otvoriti 12 novih tvrtki.

Direktor Razvojne agencije, Mario Čelan, vjeruje da će se velik broj game development startupa iz drugih dijelova Hrvatske preseliti u Novsku zbog poduzetničkih potpora jer od sljedeće godine u Zagrebu će, prema novoj podjeli regija NUTS II, moći dobiti 25 posto bespovratnih sredstava potpore dok će taj isti poduzetnik u Novskoj moći dobiti 75 posto potpora. U pripremi je i mjera namijenjena malim i srednjim tvrtkama iz gaming sektora u vrijednosti od 50,000.000 kuna, koju priprema Ministarstvo gospodarstva.

Zupan.hr
Novska Gameing studio

Osnivanje poduzetničkog inkubatora imalo je u startu cilj omogućiti poduzetnicima da na lakši i efikasniji način obavljaju poslovanje i otvore nova radna mjesta, da ih se u što većem broju potakne da osnivaju tvrtke tj. startupe i tako doprinose jačanju poduzetništva na području Novske i Sisačko-moslavačke županije. To se i dogodilo.

PISMO je od početka djelovanja pružio priliku mnogima za ulazak u najbrže rastuću industriju na svijetu, stoga ne čudi što sve veći broj nezaposlenih osoba iz svih krajeva Hrvatske dolazi u Novsku na šestomjesečnu prekvalifikaciju. Osim edukacije, gdje velik broj polaznika uči kako napraviti videoigru, a trenutačno je polazi četvrta generacija, inkubator PISMO nudi i pristup najmodernijoj tehnologiji i opremi za izradu računalnih igara, financijsku potporu za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog startupa.

Od moderne tehnologije kojoj imaju pristup, tu su VR oprema, glazbeni studio, oprema za videosnimanja, konferencijska dvorana, motion capture, 3D printer, multimedijski prostor itd.

Dva programa

PISMO se orijentiralo na dva programa edukacija: Blender, besplatni profesionalni alat otvorenog koda za računalnu grafiku koji se koristi za izradu animiranih filmova, vizualnih efekata, 3D modela i sličnih game-art stvari, te 3D Unity, open-source game engine koji podržava više od 25 igraćih platformi, računala, konzola i mobilnih uređaja.

Strateške investicije

Osim vlastitih edukacija, inkubator aktivno surađuje s Tehničkom školom Sisak, a od rujna će surađivati i sa srednjom školom u Novskoj gdje se također pokreće smjer tehničara za videoigre.

Od početka djelovanja PISMO je dobitnik raznih nagrada i priznanja. Uvršten je u Katalog Europske komisije u RH u kojem su sadržani najuspješniji, najznačajniji o najprepoznatljiviji projekti u Hrvatskoj od 2014. do 2020. Projekt je ušao u finale natječaja Europske komisije za najbolji projekt u EU 2019. godine (RegioStars Awards) u kategoriji Promicanja digitalne transformacije. Od 199 zaprimljenih prijava, izabran je među 35 najboljih te je bio ujedno i jedini samostalni projekt iz Hrvatske. Dobitnik je i nacionalne nagrade u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA - European Enterprise Promotion Awards) u Grazu 2018. Dobitnik je i priznanja inicijative “Let the stars shine”, koju provodi devet zastupnika Europskog parlamenta, kao jedan od pet najboljih projekata u EU u 2017. godini, a u sklopu te inicijative je 2018. predstavljen u Bruxellesu. Nadalje, prije dvije godine dobio je priznanje SmartEIZ Zagreb Foruma za promicanje razvoja inovacijskih ekosustava, plaketu Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, a 2017. je ušao u finale za nagradu za najbolji projekt od strane Europskog udruženja razvojnih agencija EURADA. Gradnja kampusa gaming industrije prijavljena je za uvrštavanje na popis strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i sad čekaju rezultate evaluacije.

● Naziv projekta: Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska

● Kategorija prijave: Doprinos poduzetništvu

● Lokacija: Grad Novska

● Datum početka projekta: 1. 9. 2017.

● Datum završetka projekta: 1. 9. 2019.

● Ukupna vrijednost projekta: 20,301.278,43 kune

● Iznos isplaćenih bespovratnih sredstava: 19,945.333,33 kune

● Vlastita sredstva: 355.945,10 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:02