Konferencija u Šibeniku

Gabrijela Žalac u Šibeniku najavila velike promjene u proceduri povlačenja novca iz EU

Moramo razmotriti ulogu dijela agencija i raznih odjela koji sudjeluju u procedurama fondova EU
Konferencija Dani Regionalnog razvoja i EU fondova
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Iako su svi gotovo u cijelosti zadovoljni tempom povlačenja novca iz EU fondova u njihovim resorima, sedam ministara koji su jučer pohodili šibensku konferenciju Dani regionalnog razvoja i EU fondova izrazili su potrebu da se procedure i postupci povlačenja novca iz Bruxellesa ubrzaju i pojednostave. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac izlazeći ususret zahtjevima kolega iz Vlade, najavila je velike promjene u procedurama povlačenja novca iz Kohezijskih i strukturnih fondova za nastupajuće razdoblje od 2020.

- Nije održivo da u proceduri rješavanja zahtjeva za plaćanje koji se odnose na spomenike kulture ili ruralni razvoj sudjeluje i moje ministarstvo. To usporava procese. Isto tako, moramo razmotriti ulogu dijela agencija i raznih odjela koji sudjeluju u procedurama vezanima za fondove EU - najavila je ministrica Žalac. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nadovezao se najavom kako će se ministarstvo kojem je na čelu u budućoj politici korištenja EU fondova fokusirati na po jedan operativni program u okviru Kohezijskih i strukturnih fondova.

- Tako ćemo biti još efikasniji. Mislim i da bi za velike investicijske projekte trebali imati posebna tijela koja bi uklanjala prepreke na putu za ostvarenje velikih ulaganja koja imaju potporu EU - kazao je Butković. Izrazio je ministar mora, prometa i infrastrukture uvjerenje kako će državne institucije više nego dosada morati 'silaziti na teren', među lokalne vlasti i ljude koji znaju što su prave potrebe lokalnih sredina kad je u pitanju raspolaganje novcem iz EU u konkretnoj zajednici.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat zauzeo se za promjene zakona o javnoj nabavi u pravcu bržeg ugovaranja i izvođenja radova.

- Samo težište u raspodjeli novca iz EU treba staviti na proizvodne djelatnosti jer se na svaku kunu uloženu u realni sektor, proračunu vrati dvije kuna i 17 lipa - poručio je Horvat.

U zadnje vrijeme, zbog prijedloga mirovinske reforme, puno napadani ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić skrenuo je pozornost na podatak da njegovo ministarstvo kontrolira 14 milijardi kuna dodijeljenih Hrvatskoj iz Europskog socijalnog fonda.

- U budućnosti Europski socijalni fond bit će nada za sve one koji iz prihoda ne mogu podmiriti svoje osnovne potrebe. Takva će biti i orijentacija Ministarstva - kazao je Pavić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić iznio je procjenu kako će glavni zadatak za one koji vode državu u budućnosti biti osiguranje radne snage. Za 12 godina, kaže Ćorić, hrvatski uspjeh u raspolaganju EU novcem bit će lako odrediti prema tome je li u zemlji dovoljno radne snage.

Ministrica Žalac zaključila je panel podsjećanjem na podatak da 80 posto investicija u Hrvatskoj dolazi iz fondova Europske unije. Upozorila je kako će u nastavku sve obimnijeg korištenja europskog novca nedostajati zamjenskih projekata koji mogu 'uskočiti' kada se neki projekti odbiju ili naiđu na poteškoće u provedbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17