Skandal u autoindustriji

Francuska traži privremenu upravu u Renaultu nakon uhićenja direktora Carlosa Ghosna

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 12:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 12:08

Employeres work on the assembly line of the Nissan Micra at the Renault SA car factory in Flins, near Paris, France, February 23, 2017. REUTERS/Benoit Tessier - RC1FCFD1A140
Benoit Tessier / Etienne Lorient / REUTERS

Tvornica Nissana u Francuskoj i Carlos Ghosn u krugu

Francuska vlada zatražit će uspostavu privremene uprave u proizvođaču automobila Renaultu nakon uhićenja predsjedatelja uprave i izvršnog direktora Carlosa Ghosna zbog navodnog kršenja financijskih zakona u Japanu, najavio je u utorak ministar ekonomije Bruno Le Maire.

Francuska je država vlasnik 15-postotnog udjela u Renaultu koji pak drži 43,4 posto udjela u japanskom Nissanu.

Iz japanske su kompanije jučer izvijestili da su internom istragom utvrdili da je Ghosn koristio novac kompanije u privatne svrhe i da je godinama prijavljivao netočne iznose bonusa i naknada, prikazujući ih manjima no što su bili. Na temelju tih je optužbi jučer uhićen.

Ghosn trenutno nije u poziciji da upravlja grupom, ustvrdio je u razgovoru za FranceInfo Le Maire čije ministarstvo upravlja 15-postotnim udjelom države u francuskom proizvođaču automobila.

"S druge strane, nećemo tražiti odlazak gospodina Ghosna iz upravnog odbora iz posve jednostavnog razloga: nemamo nikakvih dokaza (protiv njega)", dodao je francuski ministar gospodarstva.

Poručio je da namjerava od japanskih vlasti zatražiti informacije koje su dobili od Nissana "kako bismo točno znali za što je gospodin Ghosn optužen".

Istaknuo je također da je Renaultovo partnerstvo s Nissanom u interesu Francuske i Japana, kao i u interesu obje kompanije.

Nakon objave vijesti o navodnom Ghosnovom kršenju financijskih zakona u Japanu francuske su vlasti provjerile njegove porezne račune u Francuskoj, potvrdio je ministar Le Maire: "Mogu reći samo da nije pronađeno ništa posebno u stanju poreznih obveza gospodina Ghosna u Francuskoj", dodao je.