''Krajnje mjere''

Francuska je zaplijenila Ryanairov zrakoplov zbog naplate nezakonitih subvencija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.11.2018. u 14:42

AUTOR:

OBJAVLJENO:

9.11.2018. u 14:42

Osijek, Klisa, 040414.
Slijetanjem putnickog aviona Ryanair iz Londona Zracna luka Osijek prigodno je obiljezila otvaranje ljetne sezone u domacem i medjunarodnom zracnom prometu. Tijekom ovogodisnjeg ljetnog reda letenja, koji traje do kraja listopada, redovitim zracnim linijama Osijek ce biti povezan sa Zagrebom, Splitom i Dubrovnikom, te po prvi puta s Rijekom i Londonom.
Na fotografiji: slijetanje Ryanairovog aviona iz Londona.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Zrakoplov Ryanaira

Francuska je zaplijenila zrakoplov Ryanaira u zračnoj luci u Bordeauxu radi naplate nezakonitih državnih potpora koje su francuske zračne luke omogućile tom irskom diskontnom zračnom prijevozniku, objavile su u petak francuske vlasti za zrakoplovstvo.

Zrakoplov je zaplijenjen u četvrtak navečer nakon što se u njega već ukrcalo 149 putnika na letu za London, izvijestila je zračna luka u Bordeauxu. Putnici su sljedećim Ryanairovim letom stigli na ciljano odredište, ali s pet sati zakašnjenja, objavila je francuska uprava za civilno zrakoplovstvo.

U upravi su izrazili žaljenje što su bili prisiljeni posegnuti za "krajnjom mjerom" zapljene zrakoplova, obrazlažući taj potez višekratnim bezuspješnim pokušajima naplate subvencija od Ryanaira, dodaje se u priopćenju.

Prema odluci Europske komisije iz 2014. godine, Ryanair je trebao vratiti 858 tisuća eura vezano za rabate i marketinške aranžmane koje im je omogućila zračna luka u Angoulemeu. EU je paralelno naredio francuskim vlastima da traže povrat novca od Ryanaira i Transavije iz sastava Air France-KLM-a koji su dobili od zračnih luka u Nimesu i Pau Pyrénéesu.

U Ryanairu nisu odmah bili dostupni za komentar informacije o zapljeni.