Predstečajna trakavica

FOTO Za nesuđeni trgovački centar u samom srcu Splitu potražuje se 430 milijuna kuna

Prema izračunu koji je prikazan, potraživanja iznose 362 milijuna kuna. Ali, to nije sve, jer se na sudu vode sporovi oko potraživanja koja tvrtka 'Small Mall' ne priznaje
 Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Ponovno će se otvoriti predstečajna trakavica oko nesuđenoga trgovačkog centra na Manušu koji se nije izgradio u više od dvadeset godina.

Kako smo već pisali, tvrtka 'Centar Brač' koja je bila fiktivni investitor iza kojeg se krio Agrokor je propala, a nju je preuzela također marionetska firma 'Small Mall' (nazvana po nesuđenom trgovačkom centru) iza koje, kako nam je kazao predstavnik kupaca poslovnih prostora Matko Petričević, navodno stoji “Fortenova grupa” d.d.

Nakon što je preuzeo građevinska prava na koja je uknjižen 'Centar Brač', ali i još veće dugove koji se mjere stotinama milijuna kuna, 'Small Mall' d.o.o. podnio je prijedlog da se nad njim pokrene predstečajni postupak. Trgovački sud u Zagrebu, Stalna služba u Karlovcu, zakazao je ročište 9. travnja radi ispitivanja tražbina.

'Small Mall' ima samo jednog zaposlenika, direktora Marijana Sviličića, koji je napravio plan restrukturiranja firme. Predlaže se djelomično podmirivanje dugova vjerovnicima tako što bi im se isplatilo 20 posto potraživanja, jednokratno bez kamata, u roku od 18 mjeseci od pravomoćnog rješenja Trgovačkog suda, navodi Slobodna Dalmacija.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

Nitko nije odgovarao

Ipak, ni tih 20 posto ne bi bio sitan novac.

Prema izračunu koji je prikazan, potraživanja iznose 362 milijuna kuna. Ali, to nije sve, jer se na sudu vode sporovi oko potraživanja koja tvrtka 'Small Mall' ne priznaje, a koja iznose dodatnih 69,6 milijuna kuna.

Kad se to zbroji, ispadne da se na Manušu potražuje 430 milijuna kuna od raznih vjerovnika. Ništa se nije izgradilo, u što se svatko može uvjeriti, strašan novac je utučen, a nitko za to nije odgovarao?!

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Kako bilo, iz Plana koji nudi Sviličić, doznajemo da je zadnja opcija koja se planirala za gradnju Centra imala 37.195 m2, a uključivala je podzemne garaže, trgovački centar i hotel s apartmanima. Gradnju bi se, tvrdi Sviličić, nastavilo, zaposlilo desetak ljudi na projektu, a spominje i dva zainteresirana ulagača.

U prijavama potraživanja koje su vjerovnici dostavili Trgovačkom sudu prednjači Fortenova. 'Small Mall' njima priznaje dug od 254 milijuna, a oni pak tvrde kako dug iznosi 361.456.639,31 kuna. Drugim riječima, Fortenova potražuje novca koliko 'Small Mall' tvrdi da iznose ukupna potraživanja svih vjerovnika čije zahtjeve priznaju.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

Iz Fortenovine prijave tražbine na svjetlo dana izlaze blago rečeno začudni ugovori koje je sklapao Todorićev Agrokor. Kao dokaz potraživanja navode Ugovor o namjenski oročenom depozitu zaključen 30. prosinca 2016. između Agrokora i Centra Brač. Iznos dospjele tražbine je 217 milijuna kuna.

Glavnica je 174 milijuna, a kamate su 42 milijuna. Pored toga navodi se Ugovor o financijskom zajmu iz 2015. između Agrokora i 'Centra Brač' težak 83 milijuna kuna.

Također, Fortenova navodi 'Transfer Agreement' između Nove Ljubljanske banke i Agrokora kojim je Todorić otkupio potraživanja NLB na nekretnini na Manušu, a što iznosi dodatnih 60 milijuna kuna.

HANZA MEDIA

Također, navode kako raspolažu ovršnom ispravom od 300 milijuna kuna, a ona je uknjižena na vlasnički list parcele na Manušu.

I Jelena Rozga traži svoja prava

Grad Split tereti novu tvrtku 'Small Mall' za 14 milijuna kuna na ime neplaćene komunalne naknade. Banovina kao dokaz dostavlja Rješenje o ovrsi novčanih sredstava koju nisu bili u stanju naplatiti od 'Centra Brač'.

Paun Paunović / Hanza Media
Zapušteno zemljište na kojem je trebao biti sagrađen Small Mall

'Guliver' potražuje 2,2 milijuna kuna, oni su ispali najveći gubitnici u priči oko neizgrađenih poslovnih prostora. Prema Predugovoru sklopljenom s 'Centrom Bonačić Mediteran' 1998. kupili su dvadesetak poslovnih prostora, a niti jedan nisu dočekali.

Ni Jelena Rozga nije se odrekla svojih prava, angažirala je odvjetnika Davora Radića radi 22 m2 koja je platila svojedobno 99.000 DEM, a sada potražuje na ime glavnice i kamata 439 tisuća kuna.

Paun Paunović / HANZA MEDIA
Zemljište na Manušu

Potraživanja stižu i od RTL-a

Ostat će tajna zašto je Ivica Todorić pozvao u igru oko gradnje trgovačko garažnog centra Sinišu Škaru koji je sa svojim firmama bio do grla u dugovima, pa potraživanja za naplatu "Small Mallu" dolaze čak od RTL televizije jer im Škaro nije 2011. platio za prikazivanje reklama s paketićima igraćih karata za djecu, samoljepljivih sličica s likovima nogometaša i album.

Žvake, lizalice i bomboni

Tvrtka 'Small Mall' dobila je potraživanja vezana i za Nerežišća, odnosno za bivšu bračku tvornicu žvakaćih guma, lizalica i bombona 'Favorit' za koju kažu da je u njoj 1959. proizvedena prva žvakaća guma u jugoistočnoj Europi.

Naime, Siniša Škaro je preuzeo 'Favorit', koji je propao, a dio prava je prenio na Centar Brač, koji je sada prešao u ruke 'Small Malla'.

Podnositelj prijave je 'Stečajna masa iza Favorit'. U potraživanju se navodi da je 'Small Mall' nezakonito u posjedu stečajne mase nekadašnjeg 'Favorita': postrojenja, opreme za proizvodnju bombona i slatkiša, uredske opreme i namještaja, kompletne financijske i kadrovske dokumentacije...

Izlučni vjerovnik u svom očitovanju Trgovačkom sudu traži da se ova imovina odmah izluči i ne pristaje na odgodu radi restrukturiranja 'Small Malla' d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:07