Nepoznati kutak

Foto: Ovo je dvadeset prekrasnih gradova koje turisti još nisu otkrili i 'zaposjeli'

Među njima su se iz naše regije našli Sarajevo i Priština, a hrvatskih gradova na popisu nema
Aberdeen
 Profimedia, Alamy

Onima koji bi pod svaku cijenu htjeli izbjeći naporno naguravanje s drugim turistima po ulicama, restoranima, muzejima i drugim znamenitostima, dakle preferiraju mirniji odmor i komunikaciju s lokalcima, a da pritom ne moraju na vrh planine ili seoske farme, na CNN-u su se potrudili izabrati 20 lijepih europskih gradova u kojima (još) nema mnogo turista. Među njima su se iz naše regije našli Sarajevo i Priština, a hrvatskih gradova na popisu nema.

Što preporuča CNN?

U Francuskoj sugeriraju posjet gradu Orange, nedaleko popularnog Avignona, a krasi ga rimsko kazalište izgrađeno u prvom stoljeću nove ere.

Onima koji uživaju u srednjovjekovnoj arhitekturi predlažu Norwich u Engleskoj. Iz Danske je na popisu Aarhus, kao alternativa Copenhagenu, s lijepim plažama i dobrom kuhinjom, iz Belgije Antwerpen, s katedralom pod zaštitom UNESCO-a, a za „nizozemsku pauzu“ predlažu Den Haag koji također resi lijepa mreža kanala te muzej koji je dostojan rival Rijksmuseuma. Blizu je i plaža, dodaju, u Scheveningenu.

Na sjeveru Europe, u Švedskoj, CNN hvali Malmo i ističe da je tamo jedna od ponajboljih galerija suvremene umjetnosti u Europi (Moderna Museet Malmo), a u Norveškoj Trondheim, smješten na istoimenom fjordu, s gotičkom katedralom i manje od 200 tisuća stanovnika, a treći je po veličini norveški grad.

U Škotskoj, zbog njegove arhitekture, ističu Aberdeen. U Švicarskoj su pak izabrali Bern, što radi rashlađivanja što radi zanimljivih muzeja.

Wroclaw na zapadu Poljske, koji je bio Europski grad kulture 2016. godine, preporučaju kao jedan od manjih europskih gradova koji obiluje umjetničkim, arhitektonskim i povijesnim atrakcijama.

Pogledajte galeriju

Za one koji bi potegli malo dalje, predložili su Tbilisi, glavni grad Gruzije, na razmeđu Europe i Azije, a u Armeniji je izdvojen Erevan, s poviješću starom 2800 godina.

Za one raspoložene za razgledavanje golemih zgrada na popis su stavili glavni grad Bjelorusije, Minsk, uz napomenu da ima legendarnu barsku scenu. Iz Rumunjske su izabrali Cluj-Napoca, drugi po veličini grad u zemlji s transilvanijskim povijesnim znamenitostima. U susjednoj Mađarskoj privlačan bi mogao biti, smatraju, Debrecen i njegov stari grad.

Ako idete u Tursku, CNN-ov prijedlog je Ankara, gdje izdvajaju mauzolej osnivača moderne Turske Ataturka. U Bugarskoj se na popisu našao Plovdiv, najdulje naseljeni europski grad, gdje se nalazi i rimski amfiteatar otkriven tek 70-ih godina prošlog stoljeća.

I na kraju, našli su jedan grad u Italiji koji navodno nije preplavljen turistima: to je Torino, čije su znamenitosti, naglašavaju, jako podcijenjene. Izdvajaju i njegov muzejom Egizio, gdje su smješteni predmeti iz drevnog Egipta.

Za Sarajevo kažu da je često ignoriran zbog popularnijih destinacija u Hrvatskoj, a hvale njegovu kulturu i povijest, navode Baščaršiju i Gazi Huserbegovu džamiju, a spominju i Tunel spasa, podsjetnik na rat 90-ih godina prošlog stoljeća. Prištinu opisuju kao fascinantan grad koji je prošao kroz veliku transformaciju i krase ga razne čudnovate zgrade, a preporučaju i etnografsku zbirku kao i odličan Nacionalni muzej Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:03