Nisu nam naklonjeni...

Forbes piše da će pobijediti Francuska, a Business Insider sjeća se Davora Šukera

Umjesto da nagađaju oko rasta i pada dionica, sada nagađaju koja će ekipa iz finalnog ogleda kući ponijeti trofej
Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Ivan Perišić, Mario Mandžukić
 Boris Kovačev / Hanza Media

I strani financijski mediji uskočili su u navijački vagon svjetskog nogometnog prvenstva. Umjesto da nagađaju oko rasta i pada dionica, novinari Forbesa, Business Insidera, Financial Timesa i indijskog Economic Timesa nagađaju koja će ekipa iz finalnog ogleda Hrvatske i Francuske kući ponijeti trofej, analiziraju taktiku Zlatka Dalića, a pokazuju i zavidno znanje hrvatske nogometne povijesti i političke situacije.

- Nakon što sam promašio u nagađanjima oko rezultata dviju utakmica polufinala sada sam uvjeren da će Francuska pobijediti – piše Robert Kidd novinar Forbesa dodajući da će Francuzi protiv Hrvatske, bilo to drago navijačima ili ne, zabiti prvi gol, a potom, kao i protiv Belgije, taj rezultat držati do kraja.

Kidd u članku piše da je Hrvatska najmanja zemlja u finalu svjetskog prvenstva u posljednjih 68 godina, nakon Urugvaja 1950., a tu se našla jer ju je sreća pomazila pa se u "knockout" fazi ogledala sa slabijim ekipama Danskom, domaćinom Rusijom i Engleskom. No, izrazio je i divljanje i to hrvatskim kapetanom Lukom Modrićem.

- Veliki sam obožavatelj Modrića. Iako je u prvoj polovici utakmice protiv Engleske igrao sa zadrškom, u drugoj je polovici pokazao zašto je jedan od najboljih igrača prvenstva – zaključio je Kidd.

Forbes

I Financial Times prednost daje Francuskoj. Finalni će ogled odlučiti vezni red, pišu. Analizom uspješnih presretanja i preuzimanja u odigranim utakmicama Hrvatske i Francuske zaključili su da naši veznjaci, Luka Modrić i Ivan Ratkić, ipak kaskaju za francuskim Paulom Pogbom i N’Goloom Kantéom.

Analiza Financial Timesa

S druge strane, Abheek Barman za Economic Times piše da Hrvati na terenu pokazuju veliku glad za pobjedom, a drugi su, čini se, “bolje nahranjeni”. Drago mu je i da ovo prvenstvo ne štedi ničiji ego i ugled i da su igrači koji među sobom dijele milijardu dolara, Messi, Ronaldo, Neymar i Kane poslani kući.

- Sada ostaje za vidjeti hoće li Hrvatska, nacija koju je teško pronaći na karti svijeta, napokon podići taj trofej – piše novinar ET-a.

Economic Times

Da je Hrvatska protiv Francuza, na velikim natjecanjima, igrala već pet puta i od tog tri puta izgubila, a dva puta remizirala podsjeća nas Business Insider. Sjećaju se i gola legendarnog Davora Šukera u utakmici protiv Francuske 1998. godine, ali dodaju da je slavlje ubrzo utihnulo nakon izjednačavajućeg gola Liliana Thurama, ni minutu poslije.

- Danas je Davor Šuker omraženi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza – piše Ronald Blum za BI, a izvlači i prljavi veš hrvatskih navijača poput bakljade iz 2015. godine protiv Italije, a nije zaboravljena ni svastika na Poljudu koja je HNS stajala 100 tisuća eura i dvije utakmice praznih tribina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:11