Novi natječaj

Fond za zaštitu okoliša daje tvrtkama 17,5 milijuna kuna za nabavu električnih vozila

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2019. u 16:52

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2019. u 16:52

A worker makes final checks on an e-Golf electric car at the new production line of the Transparent Factory of German carmaker Volkswagen in Dresden, Germany March 30, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch - RC1D92BFD390
Fabrizio Bensch / REUTERS

Proizvodnja električnog golfa

Od sutra i službeno kreću prijave za sufinanciranje električnih vozila pravnim osobama, priopćili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za održivi promet ove godine osigurao gotovo 40 milijuna kuna, a budžet ovog poziva je 17, 5 milijuna kuna.

- Sufinancirat će se do 40 posto investicije odnosno maksimalno do 400.000 kuna po korisniku. Ovaj poziv slijedi nakon poziva za sufinanciranje električnih vozila za građane te gradnje punionica - istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti lokalne jedinice, tvrtke, obrtnici i sve neprofitne organizacije osim udruga, a financira se nabava električnih bicikala i vozila L kategorije, osobnih vozila te kategorije N1-N3 te M2 i M3, koji osim na električni pogon mogu biti i na stlačeni ili ukapljeni prirodni plin.

Nabaviti se može jedno ili više vozila pa će se tako za nabavu od 5 do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5.000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin.

Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna, što je ujedno i maksimalni iznos poticaja po korisniku. Kao i dosad, sufinanciraju se isključivo nova vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bio korišten. U slučaju odobravanja poticaja, vozilo se treba nabaviti u roku od 12 mjeseci.

Prijave za sufinanciranje šalju se preporučenom poštom ili dostavljaju osobno u pisarnicu Fonda od 22. svibnja, a uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike, bit će potrebno priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome koja pravna osoba se javlja na natječaj. Sredstva će se, kažu u Fondu, odobravati prema redoslijedu zaprimanja do iskorištenja predviđenog budžeta.

- Ovim programima poticaja, Fond radi puni krug u podržavanju održivog prometnog sustava. Ne samo da potičemo zelenija vozila na našim prometnicama, već i oblikujemo prometni sustav koji će im omogućiti lakše i brže punjenje odnosno koji će imati potrebnu infrastrukturu za masovnije korištenje eko vozila - zaključio je Ponoš. 

Usput je objavio i rezultate javnog poziva za građane: pristiglo je više od 2.400 zahtjeva, a odobreno je sufinanciranje za kupnju 846 vozila, od čega 168 osobnih automobila, 482 električna bicikla te 196 motocikala i ostalih vozila L kategorije.