Nagodbe čekaju još 54 tvrtke

FINA objavila statistiku predstečajeva: U sedam godina sklopljeno 3168 nagodbi

U posljednjih sedam godina 8959 tvrtki pokušalo je iskoristiti pogodnosti predstečaja
Glavni ulaz u Uljanik
 Goran Šebelić / CROPIX

Još 54 tvrtke koje su od listopada 2012. do danas otvorile predstečaj, prema najnovijim podacima Financijske agencije, čekaju pravomoćnu sudsku ovjeru nagodbe. Riječ je o malom udjelu unutar ukupno 3222 tvrtki koje trenutno prolaze predstečaj, no u tim 'neriješenim' slučajevima radi 2447 radnika, a vjerovnici potražuju pet milijardi i 447 milijuna kuna.

Vjerovnici spomenute 54 tvrtke prihvatili su programe restrukturiranja s pripadajućim planovima otplate dugova koje su predložile uprave tih tvrtki, no sve dok sud ih sud ne potvrdi, te nagodbe nisu pravomoćne. Samim tim postoji mogućnost da tvrtke ipak završe u stečaju i propadnu.

Ukupno je u posljednjih sedam godina 8959 tvrtki pokušalo iskoristiti pogodnosti predstečajnog zakona. U njima je zaposleno 66 tisuća radnika, a ukupan im je dug 82 milijarde i 435 milijuna kuna.

U međuvremenu, dio tvrtki koje su zatražile predstečaj odustao je od toga, za dio nisu ispunjeni uvjeti potrebni za primjenu spomenutog zakona, a u deset slučajeva još se razmatra zahtjev za otvaranje predstečaja. Nagodbe su pravomoćno usvojene za 3168 tvrtki, u kojima je zaposleno 41 447 radnika, a ukupan dug koji je pripadajućim dogovorom uprava i vjerovnika u tim tvrtkama riješen iznosi 45 milijardi i 505 milijuna kuna.

Tvrtke koje su pokušale otvoriti predstečaj Financijska agencija u svome izvješću dijeli u dvije grupe, na one koje duguju više od deset milijuna kuna i one prema kojima postoje potraživanja manja od spomenutog iznosa. Čak 74 milijarde kuna od ukupnog duga 8959 tvrtki koje su pokušale predstečaj, odnosi se na tvrtke koje su 'zaronile' više od deset milijuna kuna.

Sudeći prema riješenim predmetima predstečajnih nagodbi, najbolje je radio zagrebački Trgovački sud, koji je riješio tisuću i 32 nagodbe, odnosno svaku treću koja je usvojena u zemlji. Gledano prema djelatnostima u kojima su traženi i otvarani predstečajevi, najviše je tvrtki u trgovačkoj branši (2409), građevinskih (1483) i onih u prerađivačkoj industriji, 1483.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:03