Svjetska tržišta

Fed povećao kamate, ulagači uznemireni zbog daljnjeg zaoštravanja monetarne politike

Fed je signalizirao da bi kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019. godini
Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u srijedu, treći dan zaredom, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope i signalizirala da će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike zbog mogućeg jačanja inflacijskih pritisaka.

Dow Jones oslabio je 0,4 posto, na 26.385 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 posto, na 2.905 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 7.990 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2 do 2,25 posto, što je već treće povećanje kamata od početka godine. No, to je u skladu s očekivanjima na tržištima, pa su neposredno nakon objave te odluke cijene dionica porasle.

Ulagači su se nadali i da će Fed signalizirati da bi do kraja godine mogao još jednom povećati kamate, a potom na neko vrijeme završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike. Međutim, Fed je signalizirao da bi, osim u prosincu, kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019., a potom još jednom u 2020. godini.

To je uznemirilo ulagače jer bi prema tom scenariju ključna kamata mogla dosegnuti 3,4 posto, otprilike pola postotnog boda iznad tzv. 'neutralne' razine kamate, koja označava da monetarne politika nije ni poticajna ni restriktivna.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da središnja banka pažljivo prati inflaciju, izrazivši zabrinutost da bi snažan rast američkog gospodarstva mogao dovesti do pregrijavanja i prisiliti Fed na daljnje povećanje kamata.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da je ciklusa povećanja kamata pri kraju, pa su cijene dionica pred kraj trgovanja izgubile sve početne dobitke, a indeksi završili u minusu.

„Ulagači su shvatili da će monetarna politika zadržati sadašnji smjer i da se očekuje da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate”, kaže Mike O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Na Wall Streetu cijene dionica rastu već godinama, zahvaljujući među ostalim labavoj monetarnoj politici, pa su nedavno burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti.

Međutim, s povećanjem kamata, dionice su suočene s jačanjem konkurentnosti investiranja ne samo u obveznice, nego i u gotovinu, koja ponovno nakon gotovo cijelog desetljeća postaje privlačna za ulaganja.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.511 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,09 posto, na 12.385 bodova, a pariški CAC 0,61 posto, na 5.512 bodova.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon što su dan prije na Wall Streetu cijene dionica pale jer je američki Fed povećao kamatne stope i signalizirao nastavak zaoštravanja monetarne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:06