Nisu poslušali Trumpa

Fed je još jednom povećao kamatne stope unatoč oštrim kritikama američkog predsjednika

Politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke
Jerome Powell
 Yuri Gripas / REUTERS

Američka središnja banka u srijedu je ponovno, već četvrti put ove godine, povećala ključne kamatne stope, unatoč oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji optužuje Fed da šteti gospodarstvu.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto. No, poručili su i to da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta gospodarstva.

Čelnici Feda odlučili su podići kamate, premda je dan prije Trump upozorio Fed da ne učini "još jednu pogrešku" s podizanjem kamata i da više "osjeti tržište". Predsjednik Trump, koji je imenovao predsjednika Feda Jeromea Powella, dosad je u niz navrata okrivio središnju banku da šteti rastu gospodarstva i izaziva nestabilnost na financijskim tržištima.

Deveto povećanje kamata od 2015.

Njegove su kritike stavile Fed pod pritisak jer predsjednici općenito izbjegavaju javno kritiziranje središnje banke zbog straha od politizacije institucije.

Na tiskovnoj konferenciji u srijedu Powell je branio nezavisnost Feda, rekavši kako politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke.

Fed postupno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine, podižući ih od izuzetno niskih razina na kojima su bile tijekom financijske krize kako bi se potaknula gospodarska aktivnost. Jučerašnja odluka već je deveto povećanje kamata od 2015. godine, a četvrto ove godine.

Međutim, to povećava troškove zaduživanja, što je dosad već pridonijelo usporavanju nekih sektora, poput građevinskog jer je izazvalo slabljenje prodaje kuća. A kako se očekuje da će se rast američkog gospodarstva usporiti, neki analitičari upozoravaju na rizik od potiskivanja gospodarske aktivnosti.

Smanjenje procjene rasta gospodarstva

Čelnici Feda smanjili su u srijedu procjenu rasta gospodarstva u 2019. godini na 2,3 posto, dok su prije očekivali rast od 2,5 posto.

Međutim, predsjednik Feda kazao je kako je američko gospodarstvo snažno i kako se ove godine očekuje njegov rast od oko 3 posto, što opravdava još jedno povećanje kamata, usprkos posljednjim naznakama koje su oslabile izglede za rast gospodarstva.

"Mislimo da je ovaj potez prikladan za ovo vrlo zdravo gospodarstvo. Monetarna politika u ovom trenutku ne mora biti popustljiva”, kazao je Powell.

Zbog toga su i procjene koje je objavila banka pokazale da većina čelnika Feda očekuje u idućoj godini povećanje kamatnih stopa u dva navrata, dok su još nedavno očekivali tri povećanja. Smanjenje tih procjena posljedica je usporavanja rasta globalnog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka nakon što su u posljednja dva mjeseca cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od 30 posto.

U svom priopćenju, Fed je također poručio kako bi povećanje kamata trebalo pomoći američkom gospodarstvu da održi rast, pri čemu bi se zadržala niska stopa nezaposlenosti, dok bi inflacija bila blizu ciljanih 2 posto.

Oštar pad Wall Streeta

Nakon objave odluka Feda, cijene su dionica na Wall Streetu oštro pale. Dow Jones skliznuo je 1,49 posto, na 23.323 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,54 posto, na 2.506 bodova, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 6.636 bodova.

Prije objave odluka Feda cijene su dionica rasle, no odmah nakon objave oštro su pale. Naime, ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u idućoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, s obzirom na usporavanje globalnog gospodarstva i slabljenje inflacijskih pritisaka. No, Fed je ostao pri svojoj politici prilično snažnog zaoštravanja monetarne politike.

„Tržište je čini se shvatilo da mu Fed neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje financijskih uvjeta i sporiji rast gospodarstva”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:41