Velika 'oklada'

Farmaceutski div Bristol Myers kupuje Celgene za 74 mlrd. $, proizvodit će lijekove za rak

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.1.2019. u 16:07

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.1.2019. u 16:07

Boxes of paracetamol are pictured on the production line for UPSA brand of Bristol-Myers Squibb Group at the company's factory in Le Passage, near Agen, France March 29, 2018. REUTERS/Regis Duvignau - RC1BE5AA16A0
Regis Duvignau / REUTERS

Bristol-Myers Squibb, tvornica

Američki proizvođač lijekova Bristol-Myers Squibb izvijestio je u četvrtak da namjerava kupiti biotehnološku kompaniju Celgene za 74 milijarde dolara, utirući put stvaranju farmaceutskog giganta koji će proizvoditi nekoliko lijekova za rak.

Portfelj nove tvrtke obuhvaćat će devet proizvoda koji će generirati godišnje prihode veće od milijardu dolara, uz značajan potencijal rasta na području onkologije, imunologije, upala i kardiovaskularnih bolesti.

Dioničari tvrtke Celgene dobit će po jednu dionicu Bristol-Myers Squibba i po 50 dolara u gotovini za svaku dionicu koju posjeduju, odnosno ukupno 102,43 dolara po dionici. To je 53,7 posto više u odnosu na cijenu dionice Celgenea za zatvaranju tržišta u srijedu.

Dioničari Celgenea također će dobiti opciju za svaku dionicu u svom vlasništvu, na temelju koje će moći ostvariti pravo na jednokratnu isplatu devet dolara po dionici nakon što regulatori odobre određene lijekove do kraja iduće godine, odnosno do kraja ožujka 2021.

Bristol-Myers Squibb planira financirati gotovinski dio transakcije kombinacijom raspoloživog kapitala i zaduživanja.

Dvije kompanije očekuju zaključenje transakcije u trećem tromjesečju ove godine.