Treće tromjesečje

Farmaceutski div Bayer povećao prihode i dobit zahvaljujući prodaji imovine

Prihodi su poskočili za 23,4 posto, a operativna dobit grupe se utrostročila
Bayerova tvornica u Leverkusenu
 Profimedia, imageBROKER

Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer izvijestio je u utorak o znatno većim prihodima i operativnoj dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući prodaji dijela imovine kojom su ishodili regulatornu dozvolu za kupnju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanto.

U tromjesečju između srpnja i rujna prihodi njemačkog diva poskočili su 23,4 posto, na 9,9 milijardi eura. U tom je razdoblju Bayer konkurentu BASF-u prodao dio poslovanja sa sjemenjem i pesticidima, vrijedan 7,6 milijardi eura, što je bio uvjet regulatora za nastavak razgovora o kupnji Monsanta. Time se njegova operativna dobit uključujući i posebne stavke više nego utrostručila, poskočivši na 4,4 milijarde eura.

Ako se izuzmu posebne stavke, operativna dobit grupe zadržala se na razini prošle godine i iznosila je 2,2 milijarde eura.

Neto dobit pala je 25,6 posto, na 2,9 milijardi eura. Rezultat odražava usporedbu s pozitivnim jednokratnim učinkom u trećem tromjesečju 2017. godine, kada je Bayer prodao dijelove bivše podružnice Covestro, poslovanja za specijalizirane kemikalije, kako bi financirao preuzimanje Monsanta za 63 milijarde dolara.

Cijena dionica pala nakon odštete vrtlaru

U procjenama za cijelu 2018. godinu u Bayeru navode da očekuju prihode "iznad 39 milijardi eura", nakon što su već povisili njihovu procjenu kako bi obuhvatili prošireno poslovanje s agrokemikalijama s obzirom na akviziciju Monsanta.

U njemačkoj kompaniji naglašavaju "uspješan početak procesa integracije" Monsanta, izražavajući uvjerenje da će uspjeti prikupiti znanstvene dokaze kojima će ishoditi odbacivanje dijela od nekih 9.300 tužbi utemeljenih na tvrdnjama o navodnom riziku pobolijevanja od raka zbog uporabe herbicida glifosata.

Cijena Bayerovih dionica pala je od kolovoza kada je američki sud Monsantu naložio da vrtlaru iz Kalifornije, oboljelom od raka, isplati odštetu od više desetaka milijuna dolara budući da ga nije izvijestila o opasnostima vezanim za glifosat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:35