Svjetska tržišta

Facebookov skok cijena dionica za 11 posto uzrokovao rast Wall Streeta i dioničkih indeksa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 10:57

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.2.2019. u 10:57

Financial information on electronic screens in fiancial district, Ontario, Canada., Image: 294027511, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, All Canada Photos
Profimedia, All Canada Photos

Ilustracija

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks znatno porastao drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući Facebook, pa je u siječnju zabilježio najveći mjesečni skok od 2015. godine.

Dow Jones oslabio je jučer 0,06 posto, na 24.999 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 posto, na 2.704 boda, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 7.281 bod.

Snažan rast cijena Facebooka i GE-a

Snažan rast S&P 500 i Nasdaq indeks zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijene dionice Facebooka za gotovo 11 posto.

Najveća društvena mreža u svijetu izvijestila je o većem rastu dobiti i prihoda u posljednjem lanjskom kvartalu nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, s obzirom na niz skandala u prošloj godini u vezi nedozvoljenog korištenja osobnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti.

Još je snažnije, više od 11 posto, skočila cijena dionice General Electrica (GE) zahvaljujući, također, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

Premda su rezultati većine kompanija iznad očekivanja, ima i podbačaja.

Tako je jučer cijena dionice DowDuPonta potonula više od 9 posto jer su kvartalni prihodi tog proizvođača kemikalija podbacili, a zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata pala je i cijena dionice softverskog diva Microsofta, za 1,8 posto.

Vraćeno povjerenje u Fed

Najveću podršku tržištu pružaju, pak, poruke čelnika američke središnje banke od prethodnoga dana da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta gospodarstva i zapošljavanja najizgledniji scenarij daljnjeg razvoja situacije.

Fed podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još nedavno poručivao je kako bi ove godine mogao dodatno povećati cijenu novca u dva navrata, no zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje novo podizanje kamatnih stopa.

„Prije mjesec dana bio je zamjetan nedostatak povjerenja u Fed, no sada je povjerenje vraćeno”, kaže Craig Callahan, direktor u tvrtki Icon Advisors.

Optimizam u vezi trgovinskih pregovora

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se i nadi ulagača da će novi krug pregovora između SAD-a i Kine, započet u srijedu u Washingtonu, donijeti napredak u rješavanju trgovinskih problema.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Neki su analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

No, iz Washingtona i Pekinga stižu optimistične poruke, premda se detalji razgovora još ne objavljuju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer kako mu je kineski predsjednik Xi Jinping u pismu poručio kako se nada da će se dvije strane naći na pola puta i postići dogovor do roka 1. ožujka.

S&P 500 u siječnju skočio gotovo 8 posto

Nakon oštrog pada u prosincu, u siječnju je S&P 500 indeks porastao 7,9 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od listopada 2015. godine.

Dow Jones porastao je, pak, u proteklom mjesecu za 7,2, a Nasdaq indeks za 9,7 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 6.968 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 4.992 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 11.173 boda.