EU za sigurnost na cestama

Europski parlament izglasao mjere protiv prijevara s kilometražom kod rabljenih vozila

Europski parlament protiv nezakonitih praksi kod prodaje rabljenih automobila
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Europski parlament je izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara u motornim vozilima kojim se predlažu zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse kod prodaje rabljenih automobila.

Ove su prijevare raširena pojava koja narušava funkcioniranje unutarnjeg tržišta i nameće nepošten i dodatan trošak građanima, osiguravateljima, trgovcima rabljenih vozila i proizvođačima, a osim ekonomskih troškova, predstavlja i prijetnju sigurnosti na cestama. Naime, zbog netočne kilometraže, vlasnik automobila pratit će krivi plan održavanja i pregleda, što može dovesti do zakašnjele ili krive zamjene dijelova i komponenti. Prijevremeno trošenje dovest će do povećane potrebe za popravcima i posljedično do nesigurnijih vozila na cestama.

- Hrvatska je među zemljama koje su posebno pogođene ovim oblikom prevare, otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na zapadu. Procjene EU pokazuju da je na nacionalnim razinama zahvaćeno između 5 i 12 posto vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30 i 50 posto. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište rabljenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji - objasnila je Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okoliš.

Takozvani alati za izmjenu ili korekciju brojača kilometara lako su dostupni i mogu se naći po niskim cijenama, a dobit je znatna jer umjetno povećanje ekonomske vrijednosti, ovisno o tipu vozila, u prosjeku iznosi između od dvije do pet tisuća eura.

Parlament od država članica traži da se prijevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao kazneno djelo koje su počinile osoba koja traži izmjenu stanja brojača i osoba koja izvrši izmjenu te da kazne budu proporcionalne i odvraćajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39