44 milr. eura za privatnike

Europska komisija predstavila investicijski plan: fokus na nestabilne države susjedstva

EU je osmislila poseban paket mjera kojima su u fokusu države u susjedstvu pogođene ratom i nestabilnošću
Neven Mimica, Marija Pejčinović Burić i Luka Burilović
 CROPIX

U Hrvatskoj je gospodarskoj komori u petak bila održana konferencija za novinare na kojoj je bio predstavljen plan europskih vanjskih ulaganja. Internacionalizacija poslovanja još je jednom bila naglašena kao ključ jačanja hrvatskog i europskog gospodarstva. Upravo s tim ciljem, Europska je komisija osigurala više od 44 milijardi eura investicija koji će biti na raspolaganju do 2020. godine za privatne poduzetnike voljne investirati u zemlje europskog susjedstva - Afriku i Istočnu Europu.

Europska unija je tako osmislila poseban paket mjera kojima je u fokus stavila države u susjedstvu pogođene ratom i nestabilnošću. Glavni cilj europskog plana za vanjska ulaganja upravo je pružiti potporu zemljama u razvoju u njihovim naporima da zadovolje kriterije održivog razvoja definirane Agendom 2030.

Neven Mimica, povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, na konferenciji je naglasio ulogu Europske unije u pružanju razvojne i humanitarne pomoći u svijetu. Iako preko 60% ukupne pomoći dolazi upravo iz Europske unije i njezinih zemalja članica, postoji široki spektar globalnih problema na koje EU nije sposobna odgovoriti. Osim što bi se ulaganjima otvorilo novo tržište za europske investitore u partnerskim zemljama, rasteretio bi se i europski proračun. Povjerenik Mimica je također naglasio kako Europska komisija u bliskoj budućnosti planira povećati ulaganja u predstavljeni plan vanjskih investicija za čak 5 do 6 puta.

Posebnost europskog plana za vanjska ulaganja leži u tome što je utemeljen na tri inovativna elementa, od kojih je najzanimljiviji mehanizam jamstva s ciljem minimizacije rizika europskih investitora. Za taj je mehanizam Europska unija u suradnji s europskim bankama osigurala čak 3,7 milijardi eura. Vanjska ulaganja bit će fokusirana na područje energetike, razvoja malog i srednjeg poduzetništva, održivog razvoja, razvoja poljoprivredne industrije te razvoja digitalnih tehnologija u zemljama susjedstva.

Novi plan europskih vanjskih investicija s oduševljenjem je dočekala i ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić, istaknuvši važnost sveobuhvatnog partnerstva vladinog, nevladinog i privatnog sektora u cilju smanjenja globalnog siromaštva i nejednakosti.

- Jačanjem institucija i gospodarstava zemalja u razvoju otvaramo mogućnost sprječavanju siromaštva i sukoba u nestabilnim područjima našega susjedstva čime će se umanjiti opasnost od terorizma, ali i ublažiti posljedice migrantske krize - rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:30