Odgovor Trumpu

Europska komisija objavila da u srpnju uvodi carine na uvozne američke proizvode

Odluku EK podržale su zemlje članice EU, a planiraju uvesti carine do 2.8 milijarde eura trgovinske razmjene
Levi's, Trump i Jack Daniels
 Joshua Roberts / Reuters / Profimedia, Alamy

Samo nekoliko dana nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa da se od početka lipnja uvode carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika, Europska unija odgovorila je Trumpu istim mjerama.

Europska komisija objavila je kako planira uvesti carine na robu uvezenu iz SAD-a, a s primjenom će početi već od srpnja. Veliki je to udarac na Ameriku jer se u EU uvozi crveni grah, riža, razne žitarice, maslac od kikirikija, viski, duhan, odjeću, toaletni papir, više vrsta čelika, brodova i mnogih drugih proizvoda.

"Komisija planira završiti sve procedure i koordinaciju među državama članicama do kraja lipnja kako bi se nove carine mogle početi primjenjivati već od početka srpnja", rekao je Maroš Šefčovič, član Europske komisije, a na konferenciji za medije potvrdili su kako će dodatnu carinu uvesti na nekoliko američkih proizvoda o kojima su već obavijestili Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), ali su i dodali kako je njihova odluka o uvođenju dodatne carine u potpunosti u skladu s pravilima te organizacije.

Odluku Europske komisije podržale su zemlje članice EU, a planiraju uvesti carine do 2.8 milijarde eura trgovinske razmjene kao odgovor na ono što smatraju nezakonitom odlukom Washingtona, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:23