Traže se dodatni napori

Europska komisija nije uvjerena u održivost programa restrukturiranja Uljanika

Povjernica Vestager nije mogla reći koji je rok za donošenje programa restrukturiranja
Radnici Uljanika u štrajku, brodogradilište u Puli i Margarethe Vestager, povjernica EK za tržišno natjecanje
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Boris Kovačev / Hanza Media

Program restrukturiranja koji je Vlada neformalno uputila u Bruxelles prije dva mjeseca morat će na doradu, jer nije uvjerio Europsku komisiju u održivost takvog projekta.

Program će se morati dodatno uobličiti kako bi se stvorile pretpostave za održivom brodogradnjom na tržišnim principima u Uljaniku i 3. Maju, te kako novac poreznih obveznika ne bi bio potrošen na neodrživi projekt.

To je u petak ustvrdio Darko Horvat, ministar gospodarstva nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i čelnih ljudi Vlade s Margrethe Vestager, povjerenicom EK za tržišno natjecanje, dodajući kako je europska povjerenica na sastanku "jasno kazala kako je predmetni dokument kompliciran i da će zahtijevati dodatne napore da ga se u uobliči u dokument koji neće kršiti postulate tržišnog natjecanja". "Predmetni dokument koji se izrađivao posljednjih šest do sedam mjeseci nije nas uvjerio da bi brodogradnja u Rijeci i Puli mogla nastaviti tim tempom. Neke stvari u filozofiji brodogradilišta moraju se promijeniti", ustvrdio je tom prilikom Darko Horvat, uz napomenu kako Vlada neće trošiti novac poreznih obveznika na projekt koji nije dugoročno održiv. "

Rok nije određen

Dok god ne budemo uvjereni da će Vladin aranžman značiti zdrav nastavak poslovanja, plan neće biti prihvatljiv", poručio je ministar gospodarstva, još jednom napominjući kako je to program uprave Uljanika koji je Vlada neformalno uputila Europskoj komisiji. Margrethe Vestager je, pak, ustvrdila kako ne može kazati koji je rok za donošenje programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, kao i da ne može govoriti o detaljima tog projekta, kao što je mogući višak zaposlenih u brodogradilištu. Europska povjerenica je naglasila kako je ohrabrujuće da Vlada šalje poruke kako želi napraviti sve što može da projekt bude dugoročno održiv i u skladu s tržišnim principima, pogotovo ako se namjerava u projekt usmjeriti novac poreznih obveznika.

"Brodogradnja u toj regiji postoji od polovine 19. stoljeća i dio je kulture i obiteljske baštine i zbog toga treba biti oprezan u svim fazama ovoj projekta", naglasila je Margrethe Vestager, dodajući kako bi se EK uskoro mogla očitovati i o programu restrukturiranja Petrokemije, ali da je napredak oko tog programa postignut.

Još se nadaju Kinezima

Izjave ministra gospodarstva na temu Uljanika govore kako će strateški partner, a za sada je to tvrtka Kermas Energy Danka Končara, morati financijski "podebljati" ponudu ako želi preuzeti Uljanik. U Vladi se još nadaju da će uspjeti pronaći nekog novog investitora iz Kine ili Njemačke, a jedna od opcija je i predstečajna nagodba. Dapače, ministar Horvat je u četvrtak rekao i kako bi u slučaju da se uđe u listopad bez riješenog programa restrukturiranja, Vlada pronašla model u kojem se mogu isplatiti tri minimalne plaće radnicima Uljanik Grupe. Tri minimalne plaće se, pak, mogu isplaćivati samo u slučaju stečaja ili blokade poduzeća, a budući da bi Uljanik teško mogao poslovati tri mjeseca pod blokadom računa, čini se da u Vladi ozbiljno računaju i sa stečajem kompanije, kako bi se tako provelo restrukturiranje. Uprava Uljanika, međutim, u svom je priopćenju navela kako smatra da se još uvijek može iznimno brzo, u par dana, doraditi program restrukturiranja. Pritom tvrde, suprotno stavovima EK i Vlade, da je program dugoročno tržišno održiv. "Današnji posjet i sastanak smatramo izuzetno važnim, te prvim u nizu ključnih sastanaka u narednim danima. Prema dostupnim informacijama, Vlada RH je povjerenici Margarethe Vestager sveobuhvatno prezentirala situaciju, te krajnji cilj očuvanja Uljanika. Stoga, u potpunosti pozdravljamo izjave povjerenice za tržišno natjecanje izrečene nakon sastanka. Jasno je da je povjerenica svjesna značaja Uljanika za dvije hrvatske županije, Istarsku i Primorsko-goransku, a dugoročna održivost prema pravilima EU-a, ugrađena je u osnove predloženog Programa restrukturiranja. Uljanik će, kao i dosad, učiniti sve potrebno kako bi se Program restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva u srpnju poslalo Europskoj komisiji u narednim danima kroz konstruktivnu raspravu konačno usuglasio između ključnih dionika - Uljanika, strateškog partnera i Vlade RH", stoji u priopćenju uprave Uljanika.

Inače, na dnevnom radu sastanka u Vladi bio je, prema riječima Darka Horvata, i model potpore Vukovaru koji bi spriječio iseljavanje građana iz tog grada.

Uprava Uljanika smatra da je održivost ugrađena u program restrukturiranja

Uprava Uljanika pozdravila je izjave povjerenice Europske komisije Margarethe Vestager izrečene u petak nakon sastanka s premijerom i ministrima u Vladi, a u Uljaniku smatraju da je dugoročna održivost prema pravila EU ugrađena u osnove programa restrukturiranja te ističu da će učiniti sve potrebno da se taj program u idućim danima konačno usuglasi između ključnih dionika.

"Današnji posjet i sastanak smatramo izuzetno važnim te prvim u nizu ključnih sastanaka u narednim danima", ističu iz Uljanika u pisanom očitovanju na novinarske upite o izjavi europske povjerenice za tržišno natjecanje Margarethe Vestager nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.

Iz Uljanika nadalje navode da je, prema njima dostupnim informacijama, Vlada RH povjerenici Vestager sveobuhvatno prezentirala situaciju te krajnji cilj očuvanja Uljanika.

"Stoga, u potpunosti pozdravljamo izjave povjerenice za tržišno natjecanje izrečene nakon sastanka. Jasno je da je povjerenica svjesna značaja Uljanika za dvije hrvatske županije, Istarsku i Primorsko-goransku, a dugoročna održivost prema pravilima EU-a ugrađena je u osnove predloženog programa restrukturiranja. Uljanik će, kao i dosad, učiniti sve potrebno kako bi se Program restrukturiranja koji je Ministarstvo gospodarstva u srpnju poslalo Europskoj komisiji u narednim danima kroz konstruktivnu raspravu konačno usuglasio između ključnih dionika - Uljanika, strateškog partnera i Vlade RH", ističu iz Uprave pulskog brodogradilišta.

Poručuju i da je "jedino kroz program restrukturiranja moguće stvoriti održive osnove za zadržavanje prevažne industrijske grane koja direktno zapošljava preko 4.000 radnika u Puli i Rijeci". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:51