Stigla odluka

Europska komisija kaznila Google s 4,3 milijarde eura zbog zloupotrebe tržišne pozicije!

Najveća novčana kazna ikad izrečena privatnoj tvrtki
Margrethe Vestager objavila je kaznu za Google
 Yves Herman / REUTERS

Europska komisija kaznila je Google s rekordnih 4,34 milijarde eura (pet milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantne tržišne pozicije, objavila je danas Europska komisija (EK) u svojem priopćenju.

Naime, povjerenstvo za tržišno natjecanje, na čelu s Margrethe Vestager, je nakon 39 mjeseci istrage zaključilo da je Google prekršio načelo slobode tržišnog natjecanja jer je financijskim poticajima proizvođače pametnih telefona, koji koriste njihov Android sustav, natjerao da instaliraju Googleovu tražilicu kao zadanu aplikaciju, narušavajući time natjecateljsko pravo ostalih softverskih tvrtki.

Također, proizvođači telefona, poput Samsunga, imali su ugovornu obvezu da moraju unaprijed instalirati aplikacije Google tražilicu i Google Chrome ako žele pristup ostalim aplikacijama poput Google Play Store, Google Maps i Gmail.

- Google je koristio Android kako bi zacementirao dominaciju svoje tražilice. Tom su praksom uskraćene prilike konkurentskim tvrtkama da sudjeluju i natječu se u tom sektoru. To je protuzakonito u skladu s antitrust pravilima Europske unije - izjavila je Margrethe Vestager u priopćenju.

Budući da je Android daleko najrašireniji mobilni softver, s tržišnim udjelom od 80 posto, ne iznenađuje da je Google svojom poslovnom strategijom uspostavio ogroman biznis kroz mobilne oglase, video oglase i bannere. Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta eMarketer, Google je samo u ovoj godini, u Europi, oglasima priskrbio preko 40 milijardi dolara i pod svojom paskom drži trećinu globalnog mobilnog oglašavanja. Odluka EK tako, uz novčanu kaznu, vraća pravo proizvođačima pametnih telefona da za svoje sustave odabiru aplikacije ostalih proizvođača.

Googleu, pak, ovo nije prva kazna. Prošle je godine također kažnjen s tada rekordnih 2,7 milijarde dolara kada je Europska unija, nakon istrage koja je trajala punih sedam godina, ustanovila da je Google koristio algoritam u tražilici koji je privilegirao vlastiti alat za usporedbu cijena, Google Shopping. Time se ova kompanija popela na 6,7 milijardi eura koje moraju platiti u samo nekoliko godina.

Iako je to najveća globa ikad izrečena privatnoj tvrtki, nije za očekivati da će naštetiti, kako profitabilnosti, tako i poslovanju Googlea. Naime, krovna tvrtka Alphabet, holding koji uključuje i sam Google, prihode u iznosu ove kazne ostvari u dva tjedna, a prema pisanju CNBC-a, kazna će jedva očešati njihove rezerve od preko 100 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:56