Frankfurt

Europska centralna banka od 1. listopada uvodi novu referentnu kamatnu stopu

Referentne kamatne stope služe za preračunavanje i određivanje cijena na enormnom tržištu derivativa zajmova i obveznica
Mario Draghi
 Kai Pfaffenbach / REUTERS

Europska središnja banka zatražila je od europskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korištenje nove referentne kamatne stope koja se naziva €STR (euro short-term rate - euro kratkoročna stopa).

Do te promjene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih uz namještanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (Libor, Euribor, Eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposlenici, koji su međusobno dogovarali stope, završili su u sudnici ili zatvoru.

Veći broj banaka

Kako bi spriječila nove manipulacije, Europska središnja banka odlučila je razviti €STR, koji će vjerno održavati cijenu prekonoćnog zaduživanja na europskom financijskom tržištu.

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, primjerice, dosadašnjeg Euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 europskih banaka, a pri formiranju Euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka. Uz to, Euribor su nakon prikupljanja podataka izračunavali u tvrtki Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u Europskoj središnjoj banci, gdje će raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cijena na enormnom tržištu derivativa (financijskih izvedenica), zajmova i obveznica. U Europskoj središnjoj banci zabrinuti su jer nisu vidjeli adekvatnu razinu spremnosti za prelazak na €STR te zbog potencijalne nepripremljenosti postoji potencijalna opasnost konfuzije, zabuna oko određivanja cijene i posljedičnih pravnih sporova između tržišnih sudionika.

Hitne prilagodbe

Od 2. listopada prema naputku Europske središnje banke promijenit će se način na koji se računa Eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 postotnih poena. Kad bude prvi put objavljen na stranici Europske središnje banke, €STR će reflektirati trgovinske podatke od 1. listopada. Bit će objavljivan svako jutro u 9.15 sati, a ne poput Eonije večer prije. Eonia će se u potpunosti prestati koristiti do početka 2022., a tržišni sudionici već sada hitno moraju početi ugrađivati €STR u milijune postojećih ugovora koji definiraju transakcije izvedenicama, zajmovima i obveznicama.

Skandal s liborom

Ključni skandali u namještanju referentnih kamatnih stopa bili su vezani uz Libor koji je mjerio trošak neosiguranog posuđivanja banaka na određeno kratkoročno razdoblje; jedan mjesec, tri ili šest mjeseci. Libor i ostale važne referentne kamatne stope bile su ugrađene u raznorazne financijske instrumente, od hipotekarnih kredita do regulatornih odredbi. Dosadašnje referentne kamatne stope ugrađene su u ugovore ukupne vrijednosti veće od 370 milijuna dolara.

Sa skraćenicama poput Libor ili Euribor susretali su se i hrvatski građani koji su uzeli kredite s promjenjivom kamatnom stopom, za koju je definirano da će se mijenjati ovisno o kretanju pojedine referentne kamatne stope.

Iako još nije definiran rok u kojem će europske, pa tako i hrvatske banke morati izbaciti Euribor i ostale stare referentne stope iz novih kreditnih ugovora, pretpostavlja se da će do te promjene doći relativno brzo nakon što se sa 1. listopada počne primjenjivati €STR.

Pojedini stručnjaci procjenjuju da bi uvođene nove referentne stope moglo fundamentalno promijeniti način na koji se određuju cijene zajmova i kako će se interno upravljati kreditnim rizicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:50