Ipak skuplji auti?

Euro-parlamentarci za veće smanjenje emisija stakleničkih plinova od one koju nudi EK

U izvješću se poziva na smanjenje emisija CO2 za 20 posto do 2025.
Europski parlament
 Profimedia, Abaca

Europski parlament podržao je danas smanjenje emisija ugljičnog dioksida iz novih osobnih automobila i novih lakih gospodarskih vozila, i to za 40 posto do 2030. godine.

Kako stoji u priopćenju Davora Škrleca, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Zelenih, izvješće je u Europskom parlamentu usvojeno s 389 glasova za, 239 euro-zastupnika glasalo je protiv, a 41 je bio suzdržan. U izvješću se poziva na smanjenje emisija CO2 za 20 posto do 2025. godine i za 40 posto do 2030. godine. To su ambiciozniji ciljevi od onih koje je postavila Europska komisija, koja je predlagala smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 30 posto do 2030. godine. Sada se očekuje početak pregovora Europskog parlamenta s Europskom komisijom i Vijećem EU-a, dok bi se Vijeće ministara za zaštitu okoliša EU-a trebalo sastati 9. listopada, kako bi odredili svoju poziciju, stoji u Škrlecovu priopćenju.

- Ovo je dobra vijest da je Parlament ojačao prijedlog Komisije unatoč ogromnim lobističkim naporima i glasovima konzervativaca, koji su bili protiv - istakao je Škrlec.

Dodao je kako mnoge vlade podržavaju ambicioznije ciljeve.

- Ne smijemo ugroziti našu klimu jer se neke vlade i Europska komisija ponašaju kao lobisti za automobilsku industriju. U nadolazećim pregovorima Parlament mora čvrsto stajati iza dogovorenih ciljeva ili riskiramo daljnje potkopavanje naših nastojanja da se približimo ispunjavanju klimatskih obveza koje je EU preuzela Pariškim sporazumom - zaključio je Škrlec, dodavši kako je cestovni promet odgovoran za 22 posto emisija stakleničkih plinova u EU, od čega na automobile i kombije otpada 73 posto emisija stakleničkih plinova.

Iz HGK su jučer upozorili da bi stroži standardi mjerenja emisija CO2 za posljedicu mogli imati znatno poskupljenje automobila, te su se založili za zadržavanje 'koreliranog modela' mjerenja do 1. siječnja 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54