Opskrba plinom

EU smanjuje ovisnost o Rusiji - povećali su uvoz LNG-a iz SAD-a za 2,8%, traže niže cijene

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 10:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 10:44

U.S. President Donald Trump and President of the European Commission Jean-Claude Juncker walk together before speaking about trade relations in the Rose Garden of the White House in Washington, U.S., July 25, 2018. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

Jean-Claude Juncker i Donald Trump

Europska unija istaknula je da je ispoštovala sporazum s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojim su se obvezali da će kupovati više američkog ukapljenog prirodnog plina. Uz to su od SAD-a zatražili da uloži više napora kako bi njegove cijene bile konkurentnije.

U razgovorima s američkim predsjednikom u srpnju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pristao je poduzeti korake kako bi se povećao uvoz američke soje i LNG-a u EU. Da pojasnimo, EU već dugo pokušava proširiti lepezu izvora nabave energenata kako bi smanjio ovisnost o uvozu iz Rusije odakle podmiruju 40 posto svojih potreba za plinom. Tako su odlučili razvijati infrastrukturu za LNG kako bi mogli pristupiti i drugim dobavljačima, a jedan od njih je i SAD. Hoće li uvoz tog energenta iz SAD-a porasti na račun tržišnog udjela Rusije ovisit će o tržištu, naglašavaju ipak europski dužnosnici.

"Veći američki izvoz ukapljenog prirodnog plina, budu li njegove cijene konkurentne, mogao bi igrati sve važniju i stratešku ulogu u EU-ovoj opskrbi plinom", kazao je Juncker u priopćenju te je dodao da "SAD mora odraditi svoj dio posla i ukinuti birokratska ograničenja". Time je aludirao na američke propise koji zahtijevaju dobivanje regulatornih dozvola za izvoz ukapljenog plina u Europu.

Prve su američke pošiljke LNG-a u Europu stigle 2016., a u međuvremenu je kumulativni uvoz u EU dosegnuo 2,8 milijardi prostornih metara, objavio je EU u četvrtak. S druge strane, prošle je godine na Europu otpadalo nešto više od desetine ukupnog američkog izvoza ukapljenog plina, u odnosu na pet posto u 2016., dodaje se u priopćenju. Najveći su kupci među zemljama EU-a bile Španjolska, Francuska i Italija. Sama odluka EU-a o objavi tih podataka neuobičajena je i sastavni je dio nastojanja Bruxellesa da potakne američkog predsjednika na promjenu trgovinske politike dokazima o prednostima slobodne trgovine za SAD.

Početkom kolovoza Europska komisija je objavila podatke koji pokazuju skok uvoza soje iz SAD-a u ovoj godini jer su kupci reagirali na oštar pad cijena te poljoprivredne sirovine nakon što je Kina obustavila njezin uvoz u sklopu trgovinskog spora sa SAD-om.

"Obje strane mogu puno dobiti ako surađuju",  istaknuo je predsjednik EK.

Trump je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će EU "kupovati velike količine LNG-a", dok je Juncker istaknuo da će EU izraditi više terminala za prihvat američkog plina. Pritom je trenutno čak tri četvrtine postojećih europskih uvoznih kapaciteta neiskorišteno, a potražnja za američkim ukapljenim plinom u Europi je i dalje ograničena.Najunosnija tržišta za američki LNG su ona u Južnoj i Srednjoj Americi, te u Indiji i na Dalekom istoku. Europa je na dnu ljestvice s obzirom na relativno niske cijene i obilne količine plina koji stiže cjevovodima iz Rusije i Norveške.