Još jedna u nizu kazni

EU kaznio MasterCard s 570,6 milijuna eura zbog narušavanja slobodne tržišne utakmice

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 15:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 15:29

FILE PHOTO: A Mastercard logo is seen on a credit card in this picture illustration August 30, 2017. REUTERS/Thomas White/File Photo
Thomas White / REUTERS

Mastercard kartica

Europska komisija u utorak je objavila da je kaznila kartičarsku tvrtku MasterCard s 570,6 milijuna eura zbog toga jer je trgovce onemogućavala u ishođenju boljih poslovnih uvjeta kod banaka u državama Europske unije izvan zemlje u kojoj imaju sjedište.

“Sprečavajući trgovce da ishode bolje ponuđene uvjete kod banaka u drugim zemljama-članicama, pravila MasterCarda su na umjetan način podigla troškove kartičnih plaćanja, šteteći tako potrošačima i malotrgovcima u EU", rekla je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

EK je MasterCardu umanjio globu za 10 posto zbog suradnje u istrazi.

To je najnovija u nizu kazni u posljednjih 10 godina koju je EK nametnuo kao regulator u području zaštite tržišne utakmice za 28-člani EU kako bi trgovcima smanjio iznose naknada koje plaćaju za kartično plaćanje.

Odvojeno su iz MasterCarda u utorak poručili da će kaznu EU-a od 570,6 milijuna eura knjižiti kao trošak u četvrtom tromjesečju 2018. godine, nazvavši okončanje toga slučaja važnom prekretnicom za kompaniju.

"Ta se odluka odnosi isključivo na prošle prakse, pokriva ograničeno razdoblje od manje od dvije godine i neće zahtijevati nikakve izmjene postojećih poslovnih praksi MasterCarda", objavio je Mastercard u priopćenju.