Bolji uvjeti

Erste banka snizila kamatne stope na nove stambene kredite s valutnom klauzulom u euru

Kod stambenih kredita u eurima, promjenjiva kamatna stopa niža je za 0,6 postotnih bodova
Zgrada Erste banke u Rijeci na Jadranskom trgu
 Davor Žunić / Hanza Media

Erste banka je snizila kamatne stope na nove stambene kredite s valutnom klauzulom u euru, kao i za dio kunskih stambenih kredita, u rasponu od 0,2 do 0,7 postotnih bodova.

"Riječ je o smanjenju fiksnog dijela kamatne stope, odnosno nije rezultat redovitog usklađivanja temeljem promjene vrijednosti njezinog promjenjivog dijela (EURIBOR, NRS). Smanjenje se odnosi na kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kao i na one s kombiniranom kamatnom stopom", navodi se u priopćenju Erste banke objavljenom u petak.

Kod stambenih kredita u eurima, promjenjiva kamatna stopa sada je niža za 0,6 postotnih bodova, dok je kod istih kredita uz korištenje kombinirane kamatne stope, fiksna kamatna stopa, na razdoblje od 3 ili 7 godina, manja za 0,3, a promjenjiva, u preostalom razdoblju otplate, za 0,7 postotnih bodova.

Kod kunskih kredita uz kombiniranu kamatnu stopu, smanjenje iznosi 0,2 postotna boda za razdoblje trajanja fiksne kamatne stope od tri godine.

"Imajući u vidu vrijednost 12M EURIBOR-a i 6M NRS2-a, kamatne stope za nove stambene kredite, za klijente s primanjima u Erste banci od sada se kreću od 3,0 posto do 4,9 posto, ovisno o ocjeni kreditne sposobnosti klijenta i vrsti stambenog kredita", poručuju iz banke.

Banka također uvodi i promjenu za sve potrošačke kredite bez hipoteke u iznosu od 10 do 30 tisuća eura, kod kojih odsad kao dodatni instrumenti osiguranja više nisu potrebni depoziti u iznosu od 10 posto glavnice kredita ili kreditno sposoban jamac.

Kako navode, jedini instrumenti osiguranja za sve kredite bez hipoteke su izjava suglasnosti o zapljeni primanja i zadužnica, potvrđene kod javnog bilježnika.

Erste banka je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast novih stambenih i gotovinskih kredita. Pritom, plasirano je 401 milijun kuna novih stambenih kredita, 11 posto više u odnosu na 361 milijun kuna u istom lanjskom razdoblju, odnosno 2,2 milijarde kuna gotovinskih kredita, što je oko 68 posto više u odnosu na 1,3 milijarde kuna u prvih šest mjeseci 2017. godine, izvijestili su iz Erstea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34