Priprema teren

Erdogan mjesec dana prije izbora oprašta dugove, dijeli bonuse i smanjuje hipoteke

Zbog visoke inflacije građani se sve više žale na ekonomske probleme
Recep Tayyip Erdogan
 Stoyan Nenov / REUTERS

Budući da se polovica Turaka žali na loše ekonomske uvjete u državi, a izbori se približavaju, turska Vlada je odlučila svojim građanima “izaći u susret”, izvještava Bloomberg.

Od čekova vrijednih 250 dolara za umirovljenike preko oprosta dugova pa do poreznih olakšica, Vlada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dijeli što god je potrebno kako bi osigurala pobjedu na izborima koji će se održati za malo više od mjesec dana.

Tako je, primjerice, Vlada je oprostila 13 milijuna ilegalno izgrađenih kuća i ostalih građevina i 43 milijarde dolara duga od 15 milijuna poreznih obveznika (što je oko 20 posto populacije), a umirovljenicima je podijelila novčane bonuse. Osim toga, tri su državne banke smanjile hipoteke, a Vlada je najavila i smanjenje poreza na gorivo.

Vladajuća stranka se odlučila na ove poteze zbog anketa koje su pokazale da oko polovice turskih građana vidi gospodarstvo kao najveći turski problem, dok je samo godinu dana ranije tako smatralo tek 12 posto Turaka. Tome je uvelike pridonijela visoka inflacija zbog čega su svakodnevne potrepštine postale sve skupljima.

Naime, lira je jedna od valuta koje su najjače pogođene ovogodišnjom prodajom tržišta u nastajanju zbog zabrinutosti da su nacionalne kamatne stope preniske u odnosu na proračunski deficit i dvoznamenkastu inflaciju, kako piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:36