Novac.hr

Erdogan ispalio novu tiradu prema SAD-u: 'Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode'

'Mi ćemo proizvoditi još bolje i kvalitetnije proizvode kakve sada uvozimo'
Turski građani mijenjaju dolare u lire na poziv predsjednika, Erdogan u sredini, indijska rupija desno
 Umit Bektas / Francis Mascarenhas / Reuters

Turska će bojkotirati američke elektroničke proizvode, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak, uslijed zaoštravanja trgovinskih i diplomatskih odnosa Washingtona i Ankare.

- Mi ćemo proizvoditi još bolje i kvalitetnije proizvode kakve sada uvozimo, i počet ćemo ih izvoziti. Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode - rekao je Erdogan na poslovnom skupu u Ankari.

- Ako imaju iPhone, mi imamo Samsung. Mi imamo Veneru i Vestel u našoj zemlji - dodao je Erdogan pritom misleći na tursku kompaniju Vestel Elektronik i njihov pametni telefon.

Tenzije između Turske i SAD-a porasle su nakon zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, kojemu se sudi za špijunažu i terorizam. Američki predsjednik Donald Trump odlučio je potom udvostručiti carinske namete na turski čelik i aluminij, ubrzavši tako pad turske valute.

Kriza je pogodila tursku liru, obveznice i burzu dionica. Valuta je izgubila gotovo 50 posto svoje vrijednosti od početka godine.

Erdogan je ostao prkosan i za krizu optužuje ''ekonomske teroriste'', ''ekonomski rat'' i ''nasilnike u globalnom sustavu'', te najavljuje nove saveze s Rusijom i Kinom.

Prelijevanje krize

Ono što brine svjetska tržišta je prelijevanje turske krize na druge države - tako je indijska rupija pala na rekordno niske razine u odnosu na američki dolar, a pad na najnižu razinu u dvije godine je zabilježila i južnoafrička valuta rand.

Analitičari pak kažu da je bilo jasno da će se kriza dogoditi s obzirom na nevoljkost Turske da digne kamatne stope kako bi se borila s inflacijom i malo "zahladila" pregrijano gospodarstvo (U drugom kvartalu rast BDP-a bio je 7,22 posto)

- Erdogan je ekstremni primjer donositelja odluka koji je u potpunoj zabludi. Ovo je bitka koju samo može izgubiti, a on još pogoršava stvari - rekao je CEO Rich ManagementA, Aly-Khan Satchu, a prenosi Al Jazeera.

Da je situacija u Turskoj zaista teška, potvrđuje i rijetki istup (naročito nakon propalog puča 2016.) vodećih turskih poslovnih udruga koje su zamolile Ankaru da uvede mjere štednje i zaoštri fiskalnu politiku, piše Financial Times. No, budući da je Erdogan poslije njihove molbe dodatno zaoštrio retoriku, čini se da njihovi savjeti nisu savjeti nisu uvaženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:19