Prvi projekt Resalte u HR

Energana u Slatini radi i korisnici odmah najavili širenje biznisa

Kapaciteti pogona vrijednog čak 24 milijuna eura dostatni su za napajanje 500 kućanstava
Otvorenje pogona energane na biomasu u industijskoj zoni Trnovaca
 Vlado Kos / CROPIX

Čak 24 milijuna eura vrijedan je pogon na drvnu biomasu za proizvodnju električne i toplinske energije, koji je u srijedu otvoren u Slatini. Realizirala ga je slovenska tvrtka Resalta, koja posluje u osam zemalja regije, a slatinska energana njihov je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj.

- S obzirom na snagu postrojenja od 5 MWe, riječ je o jednom od većih projekata obnovljive energije u ovom dijelu Hrvatske, a kapaciteti pogona su dostatni za napajanje 500 domaćinstava. Dnevno se preradi 40-50 tona sječke - rekao je Ivica Pavličević, voditelj energane, dodavši kako je riječ o kogeneraciji, s obzirom na to da se u njoj proizvodi i toplinska energija kapaciteta 12 MW.

U dvije godine

- Energana je već neko vrijeme u pogonu i konstantno u HEP-ovu mrežu isporučujemo 5 MWe, a također smo lokalnim tvrtkama počeli isporučivati i toplinsku energiju, što je i njima veliki benefit, pa su neke već najavile i proširenje proizvodnih kapaciteta, jer će im troškovi energije značajno pasti, budući da je ovo znatno jeftinije, a i ekološki je prihvatljivije - istaknuo je Pavličević.

Postrojenje, čija je izgradnja trajala nepune dvije godine, godišnje će proizvoditi 40GWh struje i 96 GWh toplinske energije. Proizvođač kotla je hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskoga Broda, a Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupnji proizvedene električne energije za idućih 14 godina.

Najbolja oprema

“Ovo postrojenje primjer je uspješnoga razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, posebno u Virovitičko-podravskoj županiji. Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika s područja Slatine i jedno je od prvih objekata u novoj industrijskoj zoni Trnovača”, istaknuli su iz tvrtke Resalta, čiji je direktor za obnovljive izvore energije Marko Podlesek kazao kako “projekt Slatina ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu s najvišom razinom energetske učinkovitosti i najnižim emisijama plinova koji uzrokuju staklenički efekt i onečišćuju prirodu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:22