Dijeli otkaze

Elon Musk otpušta više od tri tisuće radnika iz Tesle: 'Odluka je teška, ali neophodna'

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

13.6.2018. u 9:12

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

13.6.2018. u 9:12

SpaceX founder Elon Musk pauses at a press conference following the first launch of a SpaceX Falcon Heavy rocket at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., February 6, 2018. REUTERS/Joe Skipper - HP1EE2701YLOY
Joe Skipper / REUTERS

Elon Musk

Proizvođač električnih automobila Tesla otpušta više od tri tisuće zaposlenika u pokušaju da tvrtka smanji troškove i napokon postane profitabilna, piše Reuters.

Prema e-mailu koji je izvršni direktor te kompanije i milijarder Elon Musk poslao radnicima u utorak, da bi tvrtka napokon počela ostvarivati dobit, a godišnju dobit, podsjetimo, nije ostvarila u zadnjih petnaest godina, morat će otpustiti devet posto od preko 37 tisuća zaposlenika Tesle.

“Pokreće nas misija da ubrzamo svjetski prijelaz na održivu i čistu energiju, ali to nikad nećemo uspjeti ako ne dokažemo da prvo možemo ostvariti održivi profit”, napisao je Musk u utješnom e-mailu svojim zaposlenicima, a poslije na Twitteru objavio da je odluka da otpusti nekoliko tisuća radnika bila “teška, ali neophodna”.

Prema pisanju Reutersa, Muskova kompanija već neko vrijeme pokušava dosegnuti magičnu brojku u serijskoj proizvodnji svog Modela 3 od pet tisuća automobila tjedno, a prema zadnjoj izjavi Muska to bi trebali i ostvariti krajem lipnja. Ipak, na te produkcijske napore troše ogromne količine novca. Slobodni novčani tok, ključni pokazatelj financijskog zdravlja kompanije, proširio se s negativnih 277 milijuna dolara u zadnjim mjesecima 2017. godine na jednu milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine.

Da ova otpuštanja ne znače nužno i dugoročno održivu profitabilnost misli Efraim Levy, analist u CFRA Researchu. Prema njegovim riječima, čak i da Tesla počne ostvarivati dobit u trećem i četvrtom kvartalu ove godine to neće biti dugog vijeka.

“Otpuštanjem se može postići profitabilnost u kratkom roku, ali time ju je nemoguće održati”, zaključuje Levy.