Nove mjere

Elon Musk najavio radikalna poboljšanja, a na posao će opet ponijeti vreću za spavanje

U novom e-mailu od svojih zaposlenika zatražio “radikalna poboljšanja” i najavio boravak u pogonu od 0 do 24
 / REUTERS

Milijarder i izvršni direktor Tesle, Elon Musk, u novom je e-mailu od svojih zaposlenika zatražio “radikalna poboljšanja” produktivnosti i najavio da će u idućih tjedan dana u pogonu boraviti od 0 do 24, brinući se da svi najavljeni zahtjevi za proizvodnjom Modela 3 budu na vrijeme ispunjeni.

“Čestitam svima na velikom napretku koji smo postigli. Međutim, radikalna poboljšanja su još uvijek potrebna u lakirnici”, započeo je Musk novi e-mail zaposlenicima i obznanio kako će sljedećih dana u njihovoj tvornici u Fremontu boraviti dan i noć.

Muskovo spavanje u pogonu uobičajena je pojava za radnike Tesle. Razlog čestih prespavljivanja je što se tvrdoglavi milijarder i dalje muči s dostizanjem zacrtane proizvodnje od pet tisuća automobila tjedno. Na zadnjem je sastanku s dioničarima Tesle, početkom mjeseca, obećao da će tu ljestvicu dosegnuti krajem lipnja.

Vrijeme polako cure, a Musk, iako je već nekoliko puta promašio dogovoreni raspored za proizvodnju i dostavu Modela 3, čini se još uvijek ima povjerenje dioničara, piše CNBC. Pomaže tome i nova objava da je upravo Teslin električni automobil Model 3, u svibnju, zasjeo na prvo mjesto najprodavanijeg sedana u SAD-u.

U međuvremenu, Tesla je započela restrukturiranje, odnosno, otpuštanje preko četiri tisuće radnika kompanije. Otkaza su bili pošteđeni samo radnici u pogonu uključeni u proizvodnju Modela 3. Taj se potez, naposljetku, pokazao vrlo dobar za financijske pokazatelje tvrtke. Tako su dionice Tesle, nakon prošlotjedne najave otpuštanja, porasle za 4,5 posto.

Dobra je to izvedba, piše CNBC, uzme li se u obzir da su dionice Tesle najpopularnije za tzv. kraćenje pozicije (shorting), odnosno klađenje na oštar pad vrijednost dionica. Dakle, investitor posudi dionice tvrtke, proda ih po višoj cijeni i onda otkupi kad ima padne vrijednost. Ta se praksa ne sviđa Elonu Musku koji se opet okladio sam na sebe i prošli tjedan kupio 72 tisuće dionica Tesle za ukupno 25 milijuna dolara. Istu je stvar napravio i prije koji mjesec, iz istih razloga, kada je otkupio 33 tisuće dionica za 10 milijuna dolara. Time je postao najveći dioničar Tesle, s udjelom od gotovo 20 posto. Opet, prema burzovnim pokazateljima i to je bio dobar potez jer su dionice Tesle u petak skočile na 358,17 dolara s 342,77 dolara koliko su bile na početku tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:58