Novi/stari guverner

Ekskluzivno saznajemo: Boris Vujčić ostaje na čelu HNB-a i sljedećih šest godina!

Sabor bi svakako sljedećeg tjedna trebao donijeti odluku o imenovanju Borisa Vujčića
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Iz kruga koalicijskih partnera HDZ-a jutros nam je potvrđeno da je dogovoren ostanak dosadašnjeg guvernera centralne banke Borisa Vujčića. Konzultacije koalicije oko imenovanja prvog čovjeka hrvatske monetarne vlasti dogodile su se doslovno u zadnji tren: Borisu Vujčiću danas je, naime, zadnji radni dan i on od ponedjeljka zapravo privremeno neće biti guverner nego će njegovu funkciju preuzeti njegov zamjenik Relja Martić. Sabor bi svakako sljedećeg tjedna trebao donijeti odluku o imenovanju Borisa Vujčića jer do kraja tjedna ističe i mandat zamjenika Relje Martića, a nije prihvatljivo da Hrvatska narodna banka bude obezglavljena, makar i na vrlo kratak rok.

Čini se da je kod premijera Andreja Plenkovića prevladala želja da na mjestu šefa centralne banke ima politiku kontinuiteta i iskusnog, provjerenog stručnjaka s kojim je dogovorio uvođenje Hrvatske u Europsku monetarnu uniju odnosno prelazak s kune na euro. Nije tajna da Vujčić nije bio baš omiljen u dijelu HDZ-a, a ni kod nekih koalicijskih partnera te se u zadnjih nekoliko dana činilo da su političke sklonosti kod izbora guvernera prevladale nad onim stručnim. Isto tako, vrlo šture informacije o donošenju tako važne odluke ukazuju kako je tu dilemu na kraju presjekao osobno premijer Plenković. Valja dodati kako je zadnjih dana, posebno u financijskom sektoru, vladala poprilična zabrinutost oko toga hoće li se HDZ možda ipak odlučiti za neki eksperiment s novom vrstom monetarne politike i ne baš provjerenim stručnjacima. S obzirom da među poznatim, ozbiljnim kandidatima za tako važnu funkciju nije bilo onih za koje se pričalo da su 'u igri', napetost je bila izrazito visoka.

Na sastanku koalicije, kako doznajemo, nije donesena odluka o imenovanju zamjenika i dijela viceguvernera. Te odluke slijede u narednim danima. Do sada je bio običaj da guverner u dogovoru s premijerom imenuje svog zamjenika, a za viceguvernere ga se u pravilu nije ni pitalo nego je to bila zona njegovih diskrecijskih odluka. To je neregulirano područje te je već za vrijeme Sanadera bilo napetosti na relaciji premijer – guverner (Rohatinski) oko imenovanja. Pretpostavlja se da će i sada HDZ pokušati povećati svoj utjecaj u HNB-u. Posebno će osjetljivo biti pitanje imenovanja prvog čovjeka nadzora i kontrole banaka. Poznato je da dosadašnji prvi čovjek nadzora, Damir Odak, više nema motivacije raditi taj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:09