CEIZ indeks

Ekonomski institut očekuje rast realnog BDP-a od 2,4 posto u trećem kvartalu

Analitičari procjenjuju da će treće tromjesečje pokazati rast od 0,6% u odnosu na prethodno
Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeks za kolovoza očekuju rast realnog BDP-a u trećem tromjesečju od 2,4 posto na godišnjoj razini, dok se u odnosu na drugo tromjesečje ove godine očekuje rast za svega 0,6 posto, objavljeno je u četvrtak iz EIZ-a.

Kako se navodi u objavi, CEIZ indeks od lipnja ove godine bilježi pad te je u kolovozu ostvario svoju najnižu vrijednost u posljednje četiri godine.

"Iako indeks još od siječnja 2017. bilježi pad vrijednosti na godišnjoj razini, u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja ove godine taj je pad ipak ubrzao u odnosu na prethodna tri mjeseca te je u prosjeku iznosio minus 1,5 bodova. Prema desezoniranim realnim vrijednostima, polovina komponenti CEIZ indeksa porasla je u odnosu na srpanj, dok je polovina ostvarila pad, posebice prihodi državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost koji su u mjesec dana zabilježili smanjenje od 14,2 posto. I turistički dolasci su na mjesečnoj razini ostvarili negativan doprinos od minus 1,2 posto u odnosu na srpanj", ističu iz EIZ-a.

Po podacima koje iznose, u odnosu na drugo tromjesečje ove godine CEIZ indeks je kumulativno u srpnju i kolovozu pao za 0,6 indeksnih bodova. Ujedno je prosječna vrijednost indeksa u srpnju i kolovozu bila za 0,5 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u drugom tromjesečju 2018.

"Takva dinamika CEIZ-a upućuje na to da je u trećem tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost usporila u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo stoga da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,4 posto, što je usporavanje stope rasta realnog BDP-a od 2,9 posto koja je ostvarena u drugom tromjesečju ove godine. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u trećem tromjesečju 2018. godine porastao za svega 0,6 posto", procjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:11