Energetska učinkovitost

EBRD odobrio kredit UniCredit Leasinga vrijedan 75 mil. eura za financiranje poduzetnika

Sredstva će podržati financiranje leasinga za lokalne tvrtke, posebice najma "zelene" opreme i tehnologija
UniCreditova banka
 Tony Gentile / REUTERS

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je UniCredit Leasingu Croatia kreditnu liniju vrijednosti do 75 milijuna eura za unaprjeđenje financiranja lokalnih mikro, malih i srednjih tvrtki, s naglaskom na ulaganja u energetsku učinkovitost.

Sredstva će podržati financiranje leasinga za lokalne tvrtke, posebice najma "zelene" opreme i tehnologija, stoji u priopćenju EBRD-a, u kojem piše i da će se UniCredit Leasing Croatia usredotočiti na privlačenje novih klijenata i širenje poslovanja izvan glavnog grada Zagreba.

Unatoč važnosti mikro, malih i srednjih poduzeća za hrvatsko gospodarstvo, pristup financiranju često se navodi kao jedna od glavnih prepreka za razvoj i širenje poslovanja, navodi se u priopćenju EBRD-a, objavljenom u petak. Kažu da će zajam EBRD-a poboljšati pristup financiranju, a također će na domaće tržište uvesti tehnološki izbornik za tranziciju u "zelenu" ekonomiju (Green Economy Transition (GET) Technology Selector).

Navode da će taj alat UniCredit Leasingu Croatia omogućiti produženje najmova kojima se financira visokoučinkovita imovina, a koja je ocijenjena i prethodno odobrena kao prihvatljiva energetski učinkovita tehnologija.

Te tehnologije ispunjavaju minimalne izvedbene zahtjeve te nadilaze postojeće tržišne prakse, što rezultira jasnim koristima i unaprjeđenjima po pitanju zaštite okoliša, navode iz EBRD-a, dodajući i da se popis redovno ažurira kako bi uključio najnovije tehnologije i dobavljače, a također i nudi lokacije na kojima se mogu kupiti navedene tehnologije.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk u izjavi koja se prenosi u priopćenju kazala je da je u uvjetima gdje mala i srednja poduzeća imaju ograničen pristup izvorima tradicionalnog financiranja, leasing predstavlja atraktivnu i važnu alternativu.

"Zadovoljni smo što u suradnji s UniCredit Leasingom jačamo ulogu leasinga u privatnom sektoru, a bolji pristup izvorima financiranja potaknut će poduzetničke aktivnosti, što u konačnici podupire daljnji rast zemlje", poručila je Zinchuk.

UniCredit Leasing Croatia najveća je leasing kompanija u Hrvatskoj, u potpunom je vlasništvu Zagrebačke banke te dugogodišnji partner EBRD-a, navodi se u priopćenju. EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad podržao 211 projekata u ukupnom iznosu većem od 3,8 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:48