NOVAC.HR

Ebay optužio Amazon za nezakonito preotimanje korisnika: 'Poduzet ćemo sve potrebne mjere'

Amazonovi su prodajni predstavnici ilegalno regrutirali eBayeve trgovce
Ilustracija
 Biljana Gaurina / CROPIX

EBay je optužio Amazon za ilegalno preotimanje prodavača s platforme, piše The Wall Street Journal.

EBay je Amazonu poslao dopis o obustavi prakse regrutiranja novih korisnika nakon što su otkrili da je oko 50 Amazonovih prodajnih predstavnika poslalo više od tisuću poruka njihovim prodavačima nagovarajući ih da promijene trgovinsku platformu. U tom dopisu eBay tvrdi da je Amazon time, uz njihov vlastiti korisnički sporazum, prekršio i zakon o računalnom kriminalu.

- Možemo potvrditi da smo otkrili nezakonite radnje kojima Amazon traži od eBay-ovih prodavača da se presele na Amazonovu platformu. Zatražili smo da Amazon prekine svoje ilegalne aktivnosti te ćemo, ako bude potrebe, poduzeti potrebne korake kako bi zaštitili eBay – izjavio je glasnogovornik te internetske trgovine dodajući da je u tijeku istraga.

Da pojasnimo, eBay-evi se korisnici služe internim sustavom za slanje poruka kako bi mogli komunicirati s kompanijom, potrošačima te jedni s drugima, a za to moraju imati otvoren račun. EBay-ev korisnički ugovor zabranjuje korištenje platforme za slanje poruka za trgovanje informacijama, spamanje ili za promoviranje prodaja koje se odvijaju izvan eBaya, a upravo su to Amazonovi prodajni predstavnici radili.

EBay i Amazon dugogodišnji su suparnici budući da se obje kompanije oslanjaju na nezavisne trgovce koji prodaju proizvode na njihovim web stranicama. Iako Amazon ima i maloprodajnu granu, posljednjih godina sve više ovisi o nezavisnom tržištu koje djeluje na platformi jer su te transakcije profitabilnije.

Činjenica jest da Amazon drži prvo mjesto u internetskoj maloprodaji te upravlja gotovo polovicom američke prodaje, no eBay proteklih godina radi na modernizaciji i stekao je ugled kao platforma za “internetsku garažnu prodaju”. Uz to, novim je i agresivnim marketinškim kampanjama eBay povećao prodaju te bilježi rast cijena dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:57