Od diplome do posla u 3 godine

Dva od tri studenta s diplomom u Hrvatskoj nalazi posao, pri samom smo dnu EU

Praksa u Hrvatskoj pokazuje da se posljednjih godina najviše traže STEM zanimanja
 Nikola Vilić/CROPIX

Gotovo dvije trećine mladih Hrvata koji su nedavno završili studij prošle je godine radilo, pokazuju novi podaci euro-statističara.

Po tom podacima, 65,9 posto onih koji su diplomirali u toj ili, pak, u dvije prethodne godine, u 2017. je imalo posao. Ako je suditi po tome, stara deviza da viši stupanj obrazovanja (ipak) otvara vrata tržišta rada pokazuje se točnom, bez obzira na to što u Hrvatskoj vlada deficit majstorskih zanimanja. Naravno, ostaje pitanje završetak kojeg fakulteta, ili barem više škole, brže i lakše dovodi do zapošljavanja. Ovdje možemo samo podsjetiti da praksa u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, pokazuje da se posljednjih godina najviše traže STEM zanimanja.

Iako dva od tri studenta koji su diplomirali u Hrvatskoj nalaze posao razmjerno brzo nakon završetka studija, naša je zemlja i po tome pri samom dnu ljestvice EU. Naime, manje šanse za zapošljavanje od Hrvata koji su diplomirali u zadnje tri godine, a koji spadaju u dobnu skupinu do 34 godine, u Uniji imaju samo Talijani i Grci. U tim zemljama se broj studenata koji su stekli diplomu u zadnje tri godine i našli posao kreće između 50 i 60 posto.

S druge strane, do posla se, čini se, najlakše dolazi na Malti, te u Njemačkoj, Nizozemskoj i Češkoj. Na Malti, primjerice, broj studenata koji su stekli diplomu i zasnovali radni odnos iznosi gotovo 95 posto, a u Njemačkoj oko 91 posto, dok se u Češkoj i Nizozemskoj kreće oko 90 posto, pokazuju podaci Eurostata. U usporedbi s Hrvatskom, veće šanse za zaposlenjem studenata koji su završili studij postoje i u Sloveniji, gdje do posla dolazi 81,6 posto onih studenata koji su dobili diplomu, kao i u Mađarskoj, u kojoj je taj udio čak 84,7 posto.

Kada je riječ o EU kao cjelini, prošle je godine u njoj više od 80 posto studenata koji su diplomirali u zadnje tri godine imalo posao. Riječ je o četvrtoj godini zaredom u kojoj u Uniji raste broj studenata koji su završili studij i koji su se zaposlili, ističu u Eurostatu. I taj podatak ukazuje na oporavak tržišta rada u EU nakon najteže krize od završetka Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:32